Hlavní obsah

Liternetur@: Čeští myslivci pomáhají marockým

Novinky, Jakub Šofar, Salon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středoškoláci z posledních ročníků už snad vyřešili dilema s nápisy na maturitních stužkách. Jedna třída si tam chtěla dát Hladoví letci nahoru jít nemohou!, ale nějak to neprošlo (přitom je to geniálně zahuštěný popis současnosti).

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Teď je na pořadu dne "výběr zaměstnání". Tyhle ročníky už asi neprošly romantickým obdobím, kdy většina dětí chce být kominíky a kadeřnicemi. Jak si tak skládám mozaiku z útržků informací všech možných úrovní, potvrzuje se mi, že jedním ze současných trendů je studium mezinárodních vztahů. Těžko říci, co si pod tím dospívající mládež představuje.

Někdo chce být možná českým Lawrencem z Arábie, někdo se naopak touží stát součástí nového evropského kmene a řídit z Bruselu Evropu tajnou řečí acquis. (Taky vám připadá, že unijní byrokraté jsou daleko více sci-fi než jakékoliv sebešílenější technologie?) Ale možná jde opravdu jen o poznání, bez přívlastků. Protože čím víc budeme poznávat, tím spíše se budeme schopni kvalitněji rozhodovat a volit ty nejlepší způsoby řešení. Neříká se to tak?

Ale neutíkejme od těch mezinárodních vztahů. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky vydává pravidelné zprávy o své činnosti, o české zahraniční politice, o aktivitách naší diplomacie, a taky o našem zahraničním obchodu. Tak třeba: do Íránu vyvážíme zvířecí chlupy, do Kolumbie syrovátku a do Nigérie fezy a čepice (u všeho je nutno dodat mimo jiné). Z Mongolska dovážíme kůže, drahokamy a zařízení pro zpracování dat (to je jak z nějaké pohádky: princovo poselstvo položilo k nohám princezny štůsky hedvábí, nádoby s vonnými látkami a padesátigigový harddisk).

A dále: Podíl na obratu zahraničního obchodu České republiky v roce 2003 činil v případě Grónska 0,0002 procenta. O kolik sleďů šlo? Ale mě úplně nejvíce dostala informace, že i v roce 2003 pokračovala spolupráce Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) a České republiky zaměřená na udržitelné myslivecké hospodaření v Maroku. Představte si tu krásu - rozvážný český nimrod rázuje po Sahaře s pytlem žaludů na rameni, aby zasypal krmelec; za písečným přesypem ho už dávno očekává stádo antilop.

No, možná že bych se, být mladší, na ty mezinárodní vztahy taky přihlásil. Ale teď alespoň pro všechny ty, kteří to chtějí zkusit, jednu zajímavou adresu, aby mohli machrovat (stejně tak dobře to může zajímat i budoucí právníky).

Ze stránek Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se přes položku Ústavy světa můžete dostat na stránky univerzity v Richmondu (USA). Podařilo se zde shromáždit většinu světových ústav. Jsou hlavně v angličtině (včetně české), ale některé i v originále a v dalších světových jazycích (třeba maďarská). Když už budete v "poslanecké sněmovně", tak na stejné stránce navštivte položku Svobodný přístup k informacím, kde si prostudujte Zásady pro zabezpečování úkolů vyplývajících pro Kancelář Poslanecké sněmovny ze zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. To se může hodit!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám