Hlavní obsah

Linkin Park vystoupí ve středu večer v Praze

Novinky, Jaroslav Špulák
PRAHA

Na druhý pokus dorazí dnes večer do pražské T-Mobile Areny americká rocková skupina Linkin Park. Po zahajujícím vystoupení krajanů Adema by na pódium měla přijít kolem jednadvacáté hodiny.

Foto: Ondřej Veselý

Jednotlivé body na mapě odkazují na podrobný popis události.

Článek

Měla se v Praze představit již 16. června, jenže pár dnů předtím byl hospitalizován zpěvák Chester Bennington. Nejenom pražský, i další koncerty musely být přeloženy. Zdravotní stav zpěváka není ovšem dodnes uspokojivý. Jak se ukázalo, postižený je žaludek a jakmile probíhající turné skončí, čeká Benningtona operace. "Při koncertech to někdy strašně bolí," zdůvodnil své rozhodnutí.

Nekouřit a nepít

Statisíce diváků na celém světě již Linkin Park přesvědčili, že jejich koncert přináší to, co nabízejí na albech. Moderní mísení hudebních stylů je spojeno s obrovským nasazením, které funguje tam, kde se rodí drobné nedodělky typu intonačních nepřesností či malých instrumentálních zaváhání.

"Naše koncerty jsou živelné. Je to cesta, kterou jsme si vybrali. Jsme si vědomi obrovské zodpovědnosti, kterou v dnešní době máme, ale netřesou se nám kolena," řekl bubeník Rob Bourdon.

Linkin Park totiž posunuli vývoj rockové hudby kupředu. Přišli na začátku tisíciletí, v době, kdy tato po desetiletém tápání mladistvou injekci potřebovala. Bylo moderní ztrácet se v záplavě vlivů a oni šli do extrému. Dokázali se nicméně neztratit.

"Fascinuje nás to," pokračuje Bourdon. "Možnost spojovat hudební světy a ještě si k tomu užívat všech těch fíglů. Víte, když pracujeme ve studiu, je to bez problémů, protože můžeme vyzkoušet všechno. Když jsme ale na pódiu, je to alchymie a party zároveň. Živý koncert nám přivodí extázi, kterou posíláme mezi lidi. Myslím si, že to chápou a přijímají ji. Za chvíli je na obou stranách. Nemůžeme pak ani mluvit."

ŽIvě hraje americká šestice vždy na doraz. "Takže si musíme dávat pozor na životosprávu. Když nehrajeme, dovolíme si ledacos, ale jsme-li na turné, vyhýbáme se všemu, co by nám mohlo dělat problémy. Nekouříme, nepijeme," prozrazuje Bourdon.

Od víry k dospělosti

První album vydali v roce 2000 a šokovali jím celý svět. Jmenovalo se Hybrid Theory, stejně jako kapela, která se musela přejmenovat, neboť stejný název si zaregistrovala jiná.

"Náš úspěch byl založený na jednotnosti a víře," říká zpěvák Chester Bennington. "Chtěli jsme dělat hudbu jinak a štvali nás stejné věci. Máme blízký vztah ke střední americké vrstvě a strašně nás rozčiluje daňový systém."

Kolekce Reanimation z roku 2002 přinesla remixy písniček z první desky. Nebylo to nic zásadního ani povedeného, a tak se čekalo na další album. Vyšlo letos na jaře pod názvem Meteora.

"Poprvé na něm od nás slyšíte nějaké optimistické kousky. Myslím, že po textové stránce je starší. Je nám kolem pětadvaceti a pohlížíme na spoustu věcí jinak. Nemá to co dělat s úspěchem první desky, ale s tím, že svět vidíme dospělejšíma očima. Tvrdý, melodický a dynamický zvuk zůstal," upřesňuje rapper Mike Shinoda.

Reklama

Související témata:

Související články

Linkin Park vydají druhé album Meteora

Nejúspěšnější nu-metalová skupina, američtí Linkin Park vydá 25. března následovníka fenomenálního debutu Hybrid Theory, kterého se na celém světě prodalo 14...

Když hudba tepe životem

Debut amerických Linkin Park Hybrid Theory (2000) katapultoval tehdy ještě pětici do pozice skupiny, která na rockovou scénu vnesla svěží vítr. Po nástupu...

Linkin Park navázali na úspěch debutu

Linkin Park ukázali, že úspěch jejich debutu Hybrid Theory nebyl náhodný. Dobře se prodává i druhé album Meteora. Okamžitě po vydání se dostalo do čela...

Výběr článků

Načítám