Hlavní obsah

Linkin Park oplývali energií, ale nevěděli si rady se zvukem

– PRAHA
Novinky, Jaroslav Špulák

Středeční koncert americké numetalové hvězdy Linkin Park splnil očekávání jen částečně. Téměř vyprodaná T-Mobile Arena sice od první chvíle jejich vystoupení jásala, nicméně na pódiu se rovněž od té chvíle děla spousta diskutabilních věcí.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Linkin Park v podstatě těžili pouze z toho, že de facto každá jejich skladba je hit. Platí to alespoň o těch z debutového alba Hybrid Theory z roku 2000.

Snaživá předkapela

První část večera patřila jejich krajanům Adema. Ti přinesli o něco agresivnější sound, ovšem pod jeho náporem se ze skladeb usmívaly melodie, zvláště pokud šlo o aktuální desku Unstable. Hráli takřka hodinu, byli velmi přímočaří a nezapomněli plnit nepsanou povinnost, když někdy až křečovitě chystali pódium pro hlavní hvězdy večera. Za to si kolem jedenácté mohl zpěvák Marky Chavez přijít s Linkin Park zazpívat závěrečný hit One Step Closer. Než se k němu Linkin Park dobrali, bylo třeba absolvovat zvukovou masáž.

Zvuk ovlivnil podání skladeb

Na svých dvou studiových albech (třetí je remixové) mají členité skladby, aranžérsky dobře vymyšlené s perfektně vymyšlenými vokálními party. Právě o ně se na koncertě opírali (je ale otázka, kolik z nich bylo nasamplováno a kolik pěvci Bennington a Shinoda mezi diváky posílali skrz svá hrdla). Byla také škoda, že se hlasy utápěly ve zvukovém zmatku, kvůli kterému byl koncert velmi nepřehledný. Síla se z pódia valila v míře vrchovaté, ztrácela se v ní ale albová pestrost a chytrost. Kytarové party v podstatě neměly šanci prosadit se, vyčnívaly úseky bicích a basové linky pracovitého Phoenixe. Nad tím vším vládl DJ Hahn, který obsluhoval všechny ty technologické vymoženosti a v podstatě určoval míru "přetechnizovanosti" skupiny.

V T-Mobile Areně na ní trochu doplatila. Výsledkem byla totiž takřka ukázková zvuková "koule", o které většina muzikantů hovoří jako o strašákovi.

Nasazení nechybělo

Linkin Park samozřejmě nelze upřít snahu a živelnost, s jakou se v Praze představili. Hned na začátku dali jasně najevo, že hodlají zdejším divákům bohatě nahradit červnový výpadek (měli u nás hrát již 16. června, ale Chester Bennington byl hospitalizován v nemocnici a koncert musel být odložen). Projeli poctivě obě svá původní alba a když už šlo v náporu hluku rozeznat, o jakou skladbu kráčí, publikum reagovalo přímo freneticky. Od začátku do konce se skupinou mistrovsky spolupracovalo, a když se v hale na rozloučenou rozsvítila světla, byl konec koncertu doprovázen upřímným teenagerským smutkem.

Anketa

Byla skupina Linkin Park stejně dobrá na koncertě jako na deskách?
Živě byla lepší
44,5 %
Koncert byl srovnatelný s deskami
15,7 %
Koncert zaostal za alby
39,8 %
Celkem hlasovalo 281 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Když hudba tepe životem

Debut amerických Linkin Park Hybrid Theory (2000) katapultoval tehdy ještě pětici do pozice skupiny, která na rockovou scénu vnesla svěží vítr. Po nástupu...

Linkin Park navázali na úspěch debutu

Linkin Park ukázali, že úspěch jejich debutu Hybrid Theory nebyl náhodný. Dobře se prodává i druhé album Meteora. Okamžitě po vydání se dostalo do čela...

Zpěvák Linkin Park se podrobí operaci

Nepříjemnou nemocí trpí Chester Bennington, zpěvák americké skupiny Linkin Park. Má jícnovou hiátovou kýlu hiatus hernia, takže když zpívá, je mu často fyzicky...

Výběr článků

Načítám