Hlavní obsah

Linkin Park: Jako nikdy předtím

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká skupina Linkin Park se vrátí do Čech. V neděli 11. června bude hlavní hvězdou Aerodrome Festivalu, který se odehraje na letišti v pražských Letňanech.

Foto: Warner Music/James Minchin

Linkin Park mají namířeno do Prahy. Dorazí už v neděli.

Článek

Přijede na něj mimo jiné představit své zbrusu nové album One More Light. To album, na jehož adresu se strhla v posledních dnech vlna kritiky s argumentem, že kapela ztratila schopnost napsat zajímavé rockové písně a příliš odběhla k popu.

Přesto s ním již pošesté ovládla americký albový žebříček Billboard 200. Deska vyšla 19. května a během prvního týdne se z ní v USA prodalo 111 tisíc kopií. To na první místo v premiérových dnech stačilo. Skupina se díky tomu zařadila mezi pár rockových, kterým se povedlo minimálně šestkrát pokořit zmíněný prodejní žebříček.

Šlo spíše o osobní věci, které se vtěsnaly mezi nás
Chester Bennington

Rekord v tomto směru drží britští Beatles s devatenácti prvenstvími. Za nimi s velkým odstupem následují Rolling Stones s devíti prvními místy, Led Zeppelin a U2 se sedmi a Bon Jovi, Dave Matthews Band, Eagles a Metallica se šesti alby na výsluní.

Řada hostů

Už singl Heavy, který kapela nazpívala s americkou elektropopovou zpěvačkou Kiiarou a jenž novince přecházel, vyvolal mezi fanoušky diskusi. Zmíněná vokalistka, jež u nás není příliš známá, celou skladbu svým výrazem poměrně zásadně zjemnila. Kapele ji předtím představil bývalý moderátor BBC Zane Lowe. Kvůli ní i popovému zvuku s uhlazenou produkcí se v komentářích fanoušků objevovala přirovnání nynější tvorby kapely k produkci Katy Perry či Maroon 5.

Mimochodem, spoluautory Heavy jsou Justin Tranter a Julia Michaelsová, skladatelské duo, které je podepsáno pod singly takových hvězd, jakými jsou Justin Bieber, Selena Gomezová nebo Gwen Stefani. To samo o sobě o charakteru desky mnoho napovídá.

Smíšené ohlasy byly i na singl Good Goodbye, k němuž natočil videoklip režisér Isaac Rentz. Dostali v něm prostor i hostující hudebníci Pusha T a britská aktuální senzace Stormzy. Vedle nich se v obrazovém zpracování objevuje i basketbalová legenda a jeden z nejlepších hráčů všech dob Kareem Abdul-Jabbar.

Foto: Warner Music/James Minchin

Americká skupina Linkin Park se vrátí do Čech.

„Slyšeli jsme o Stormzym, proto jsme se na něj obrátili. Myslíme si, že je super,“ vyjádřil se prozaicky k uvedené spolupráci vokalista Chester Bennington.

Na nepříznivé ohlasy na nové album pak kapela reagovala po svém. „Už to začíná být pomalu zvykem, že kdykoli vydáme nové album, lidé ho srovnávají s naší prvotinou Hybrid Theory. Je třeba si ale uvědomit, že když jsme tu desku točili, byl jsem v kapele nejstarší. A to mi bylo sotva dvacet let,“ vysvětloval Bennington.

Hybrid Theory se nebude opakovat

„I my album Hybrid Theory milujeme, to je jasné. Ale od jeho vydání uplynulo sedmnáct let a my se stále posouváme dál. Myslím, že naši kreativitu nelze vtěsnat do jedné škatulky, nejsme poníci jednoho triku. Chceme se jak při tvorbě nových písniček, tak při koncertech vyvíjet. A přesně tak jsme přistupovali i k nové desce,“ sdělil další člen Mike Shinoda magazínu Billboard.

Kytarista Brad Delson v rozhovoru pro server MusicRadar konstatoval: „Pro zvuk tohoto alba jsme trochu omezili kytary. Je v něm spousta vrstev a mezi nimi samozřejmě i některé kytarové. Práce toho nástroje je odstupňovaná a doplňuje všechny ostatní prvky, které jsme do zvuku vložili. Jedním z cílů pojetí produkce alba bylo zbavit se jakéhokoli žánrového zařazení. Hledali jsme cestu k vlivům, kterými jsme dosud nebyli zasaženi.“

Bennington potom ještě prozradil, že přípravám alba předcházela pro formaci trochu těžká doba. V rozhovoru s magazínem RockSound naznačil, že v ní byly v týdnech před začátkem práce na novince určité vnitřní problémy.

„Šlo spíše o osobní věci, které se vtěsnaly mezi nás. Dělo se toho spousta a něco bylo divné. Měli jsme kolem sebe dost negativní energie a museli jsme se jí postavit. Ze všeho nejdřív jsme se rozhodli zjistit, kde ve svých životech jsme a co chceme. Jakmile jsme si to uvědomili, dohodli jsme se, že budeme kreativní, pozveme některé skladatele, kteří nejsou členy kapely, a nahrajeme album, jaké jsme nikdy předtím nenahráli,“ uvedl.

Bez sebemenší ironie nutno podotknout, že se jim to podařilo.

Držitelé Grammy

Linkin Park vznikli v roce 1996 v Kalifornii a v současnosti působí v sestavě Chester Bennington (zpěv), Mike Shinoda (zpěv, kytary, klávesy), Brad Delson (kytara), Dave Farrell (baskytara), Joe Hahn (klávesy, samply, programování) a Rob Bourdon (bicí).

Na kontě mají alba Hybrid Theory (2000), Meteora (2003), Minutes To Midnight (2007), A Thousand Suns (2010), Living Things (2012), The Hunting Party (2014) a letošní květnovou novinku One More Light. Vydali i několik vydaných EP, dvě kompilace, pět živáků či dvě remixová alba. Mezi největší hity těchto držitelů dvou cen Grammy patří Crawling, In The End, Somewhere I Belong, Numb či One Step Closer.

CAFÉ: Linkin Park: Jako nikdy předtím

Časový harmonogram

Aerodrome Festivalu

11. června, letiště Letňany, Praha

13.00–13.30 Mallory Knox

14.00–14.45 Counterfeit

15.15–16.00 Royal Republic

16.30–17.30 Enter Shikari

18.00–19.00 Machine Gun Kelly

19.30–20.30 Simple Plan

21.15–23.00 Linkin Park

Celosvětově prodali padesát miliónů alb, vlastní platinová ocenění ve třiceti čtyřech zemích na pěti kontinentech a mají na dvaašedesát miliónů fanoušků na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám