Hlavní obsah

Lidé se loučili s Karlem Štědrým

Novinky, ČTK, tm, kl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze proběhlo ve středu poslední rozloučení s Karlem Štědrým. Umělec zemřel po dlouhé nemoci 7. listopadu ve věku 80 let.

Pohřeb - Karel ŠtědrýVideo: Novinky

 
Článek

Vzdát poslední hold umělci gentlemanovi přišli rodina, kolegové i široká veřejnost. Na pohřbu byli přítomni Josef Zíma, Ivetta Simonová, Václav Neckář, Pavlína Filipovská, Karel Bláha, Helena Rytířová, Karel Šíp, manželé Rosákovi, Karel Gott a další.

„Karel byl nejroztomilejší člověk, kterého já znám, nikdy nezkazil žádnou legraci a byl to nejspolehlivější člověk a doteď lituju, protože jsme byli v namlouvání na jednu hru, že by u nás měl hrát, a doteď mě mrzí, že tam nehrál,“ řekl Novinkám producent divadla Broadway Oldřich Lichtenberg.

„Já jsem měl s Karlem čtyři krásný akce, ale poslední realizace bohužel už nevyšla, protože byl už v nemocnici. Jen jsme ji natočili ve studiu. Vizuálně jsme ji nenatočili, musel to přezpívat Ondřej Ruml. Budu na něj vzpomínat vždycky jenom jako na člověka, který nám o generaci mladším dodával dobrou náladu a elán. Byla s ním strašná sranda a měl smysl pro humor, i když neměl ten život úplně nejjednodušší. To je věc, za kterou mu moc děkuju,“ svěřil Novinkám herec Aleš Háma.

Karel Štědrý se narodil 10. dubna 1937 a původním vzděláním byl železniční inženýr. V roce 1958 začal spolupracovat s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem a vystupoval v Redutě. O rok později Štědrý spoluzakládal divadlo Semafor, kde byl ve stálém angažmá do roku 1962. Později přešel do divadla Rokoko, kde působil až do roku 1972.

Kromě prken, která znamenají svět, se Štědrý v šedesátých letech prosadil také jako zpěvák populární hudby. Mezi jeho největší hity patří Mám malý stan s Waldemarem Matuškou a Milenci v texaskách s Josefem Zímou. Vystupoval dále s Ivettou Simonovou a Karlem Hálou i jako sólový zpěvák.

Působil též jako oblíbený konferenciér, moderátor a herec. Objevil se například ve filmech Kdyby tisíc klarinetů nebo Ta naše písnička česká.

Reklama

Výběr článků

Načítám