Hlavní obsah

Letošní Svatojánské slavnosti Navalis zahájí premiéra opery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novodobá světová premiéra barokní opery od Johanna Adolfa Hasse Eneas v Canonii otevře 11. května ve Strahovském klášteře 4. ročník Svatojánských slavností Navalis. Svátek Jana Nepomuckého, patrona dobré pověsti a všech vodohospodářů nabídne cyklus koncertů, bohoslužeb, výstav, přednášek a dalších událostí. Novináře o tom informoval ředitel společnosti Navalis Zdeněk Bergman.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Součástí oslav bude barokní vodní koncert na Vltavě.

Článek

"Doba českého baroka není dobou temna, ale uměleckého kvasu," uvedl Bergman. Připomněl, že slavnosti Navalis navazují na původní barokní tradici, takže by v nadsázce mohl hovořit o jejich 284. ročníku.

Oslavy se budou konat na několika místech, vedle Strahovského kláštera také v Čepici u Sušice, přímo na hladině Vltavy nebo v chrámu svatého Víta. Slavnosti zakončí 20. května mše v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku.

Slavnosti na vodě doplňují liturgickou část oslav, jejímž vrcholem bude 15. května v předvečer svátku Jana Nepomuckého mše celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou v katedrále sv. Víta. Odtud se odebere procesí na Karlův most a religiózní část slavností zakončí bohoslužba v kostele sv. Františka z Assisi na Křižovnickém náměstí. V ten samý večer se uskuteční barokní koncert na hladině Vltavy a regata historických a dračích lodí pod Karlovým mostem.

Během slavností Navalis bude požehnána socha Jana Nepomuckého z dílny Václava Česáka, která je určena pro školu v Ugandě a "podvodní" socha Petra Váni, která bude 19. května ponořena do svého původního místa ve Svatojánských proudech na dno slapské přehrady.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pohled na Staroměstskou mosteckou věž

"Snažíme se Svatojánské slavnosti přiblížit lidem, proto je na všechny akce vstup zdarma. Výjimkou je vzhledem k její finanční náročnosti uvedení opery ve Strahovském klášteře," řekl Bergman. Cena vstupenek na operu zpracovávající epizodu z Vergiliovy Aeneidy činí od 800 do 1200 korun.

Světová premiéra barokní opery Enea in Caonia Johanna Adolfa Hasse (1699-1783) se uskuteční v podání mezinárodního souboru barokní hudby Hof-Musici v Letním refektáři Strahovského kláštera. Další informace k programu jsou na www.navalis.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám