Hlavní obsah

Letošní shakespearovské slavnosti na dvou jevištích

Právo, rh
PRAHA

Na dvou scénách se od 21. června do 14. září budou hrát inscenace Letních shakespearovských slavností. Bouře, Večer tříkrálový i Kupec benátský se objeví jak na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu, tak i nově na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí.

Článek

"Snažíme se tak vyjít vstříc velkému zájmu publika," řekl Václav Beránek z pořádající agentury Schok. V Praze, Brně a Bratislavě nabídnou Letní shakespearovské slavnosti celkem 159 představení.

Nejočekávanější je premiéra Bouře, do níž režisér Jakub Korčák obsadil Jana Třísku jako Kalibana a trojici slovenských herců Dušana Jamricha, Emila Horvátha a Martina Hubu, kteří budou alternovat Prospera.

"Kalibana jsem hrál už anglicky v Americe, teď si ho vyzkouším česky," těší se Jan Tříska. "Je to napůl dítě, napůl muž, napůl syčák a napůl neviňátko. Právě proto mě ta role tolik láká," dodal Tříska, který na Hradě v roce 2002 ztělesnil s velkým ohlasem již Krále Leara.

"Prospero je rozporuplná postava, která se dostává do sporu s etikou svou i etikou své společnosti," soudí o postavě učence, kouzelníka a otce krásné Mirandy Martin Huba. Podle Dušana Jamricha se různé tváře Prospera divákovi odhalují ve zkratkách.

Objeví se i Marián Labuda

Pražskou premiéru bude mít 3. srpna i komedie Jak se vám líbí. S česko-slovenským obsazením a s Mariánem Labudou v hlavní dvojroli ji nastudoval Emil Horváth, který se tak představí i jako režisér. Na programu bude i Večer tříkrálový s Miroslavem Táborským a Lindou Rybovou, Kupec benátský s Bolkem Polívkou a Annou Polívkovou v hlavních rolích a Othello s Michalem Dlouhým, Lucií Vondráčkovou, Oldřichem Navrátilem a Janem Révaiem.

Divadelní program doprovodí i letos výstava Maximální fotografie ze sbírek generálního partnera slavností, společnosti PPF. Letos to bude průřez tvorbou Ivana Pinkavy v jižních zahradách Pražského hradu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám