Hlavní obsah

Letošní benátský festival? Roušky, gely, vstupenky online. A bez českého zástupce

Roušky a dezinfekční gely, měření teploty u vchodů, nákup vstupenek online a fanoušci v bezpečné vzdálenosti od červeného koberce. Tak má vypadat letošní Mezinárodní filmový festival v Benátkách. Opatření, která mají zamezit šíření koronaviru na tomto nejstarším filmovém festivalu světa, v pátek oznámili organizátoři.

Foto: ČTK/AP

Představitel hlavní role filmu Nabarvené ptáče Petr Kotlár a režisér Václav Marhoul loni v Benátkách.

Článek

Benátský festival, jehož 77. ročník se má konat od 2. do 12. září, počítá letos kvůli pandemii covidu-19 s řadou opatření. U všech vstupů do festivalového areálu na benátském ostrově Lido bude kromě obvyklých bezpečnostních prohlídek návštěvníkům měřena teplota. Pokud skenery zjistí více než 37,5 stupně, nebude osoba vpuštěna dovnitř. Ve všech prostorách, i venkovních, budou povinné roušky a v sálech budou některá místa volná, aby byla dodržena bezpečná vzdálenost.

Vstupenky se budou kupovat online, aby se zamezilo frontám u pokladen. Většina informací o festivalu bude zasílána návštěvníkům elektronickou poštou, aby se omezila distribuce tiskovin. V sálech i jinde v areálu budou k dispozici dezinfekční gely.

Změny doznají i přehlídky na červeném koberci. Fanoušci budou moci své hvězdy sledovat jen z větší vzdálenosti, blíž budou smět pouze fotografové. Také tiskové konference budou mít omezený počet míst, ale letos budou nově streamovány přes internet.

Už dříve bylo oznámeno, že kvůli covidu-19 letos benátský festival představí méně filmů než v předchozích ročnících a některé ze sekcí budou zrušeny či vysílány online. Například sekce Venice Classics, v níž loni získal cenu za nejlepší restaurovaný film černobílý snímek českého režiséra Gustava Machatého Extase z roku 1932, se letos v Benátkách neuskuteční. Bude ale součástí boloňského festivalu Il Cinema Ritrovato, který se zaměřuje na klasickou a restaurovanou kinematografii a začíná už v úterý.

Osmnáct filmů v hlavní sekci

V hlavní sekci se v Benátkách představí letos jen osmnáct filmů, zatímco v předchozích letech jich bylo pět desítek. Po kritice z dřívějších let kvůli malému počtu filmů režírovaných ženami bude letos o Zlatého lva soutěžit z osm snímků od režisérek. Loni to byly jen dva.

Český zástupce letos mezi soutěžními filmy hlavní sekce není, na rozdíl od loňska, kdy se po čtvrtstoletí do hlavní soutěže dostal snímek českého režiséra – film Václava Marhoula Nabarvené ptáče o chlapci, který se za druhé světové války na každém kroku setkává s lidskou krutostí, vyvolal v Benátkách velkou pozornost a sklidil ovace i rozporuplná hodnocení kritiků. Cenu v hlavní kategorii nakonec nezískal, dostal ale od studentské poroty ocenění Film pro UNICEF (Cinema for UNICEF).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám