Hlavní obsah

Les Paul bude oceněn rock'n'rollovou síní slávy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podílel se na úspěchu Erika Claptona, Allman Brothers, Led Zeppelin a dalších, přesto málokdo ví, jak tento muž vypadá a že ještě stále žije. Konstruktér známé elektrické kytary Les Paul nyní dostane zvláštní poctu od rock'n'rollové síně slávy, oznámil magazín Variety.

Foto: Profimedia.cz

Kytara Les Paul

Článek

Les Paul bude oceněn letos 10. listopadu, oznámili zástupci rock'n'rollové síně slávy. Počítá se s velkým koncertem na jeho počest, který se odehraje v Clevelandu 15. listopadu. Seznam účinkujících ještě není znám, ale zřejmě půjde o největší světové hvězdy. Samotný Les Paul se chce ve svých třiadevadesáti letech ceremoniálu osobně zúčastnit, řekl prezident síně slávy Terry Stewart.

"Tento oslavenec patří k těm, kteří měli největší vliv na lidi uvedené do síně slávy tím, že vytvořil svou elektrickou kytaru... nemluvě o jeho muzikantských schopnostech," říká Stewart, "je ikonou pro lidi ze světa rocku, stejně jako pro lidi z oblasti jazzu a popu."

Paul začal hrát na kytaru jako 13letý v country skupině. Později se zaměřil na pop-jazz a natočil např. hit How High the Moon, který zpívala jeho žena Colleen Summersová.

Svou první elektrickou kytaru sestrojil v roce 1941, protože byl frustrovaný tím, jak ho na koncertech špatně slyší. V roce 1952 byl na trh uveden slavný model Les Paul, na který hráli Eric Clapton či Jimmy Page. Paul sám dodnes hraje v jazz klubu Iridium v New Yorku.

Poslední ceremoniál s Madonnou vyvolal kontroverzi

Pověst americké rock'n'rollové síně slávy je v poslední době poněkud nahnutá, protože letos v březnu přijala Madonnu. Padesátiletou popovou zpěvačku prý do síně zvolilo několik set lidí z hudební branže, jenže řada odborníků poukazovala na nesmyslnost spojování toho, co produkuje Madonna, s pojmem rock and roll.

Na hudebních serverech se objevil i názor, že síň slávy chtěla jen přitáhnout pozornost (a sponzory) a kvůli tomu rezignovala na kvalitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám