Hlavní obsah

Lennon chtěl vzdát hru na kytaru

LONDÝN

John Lennon po pouhých dvou lekcích chtěl vzdát hru na kytaru. Prozradil to v rozhovoru pro program The Music Biz BBC World Service Colin Hanton, jeden z Lennonových spoluhráčů ze školní kapely The Quarrymen. Lennon začal chodit na kytaru, ale vzápětí prý dospěl k závěru, že by mu trvalo celé věky, než by se naučil hrát pořádně.

Foto: Jan Šibík, archiv Miss Junior

Miss Junior se vydala s Karimem do noční Prahy, poodhalit roušku života lidí na ulici.

Článek

"Jednou se Eric (Griffiths, kytarista) a John Lennon skutečně pokusili naučit se hrát na kytaru pořádně. Šli za učitelem hudby, a ten jim dal dvě lekce - a oni se rozhodli, že by trvalo věčně, než by to zvládli, jak se patří. Pak ale na scénu přišel skifflový hráč Lonnie Donegan a řekl: 'Jediné, co potřebujete, jsou tři akordy a rytmický doprovod.´ Okamžitě začali všichni zakládat skifflové skupiny."

Podle Hantona si uvědomili, že člověk nemusí být bůhvíjak muzikální nebo talentovaný, pokud je schopen zahrát melodii.

Skupinu The Quarrymen založili Lennon s Griffithem a Petem Shottonem na jejich škole Quarry Bank School v Liverpoolu v roce 1957. Paul McCartney se k nim připojil poté, co je viděl vystupovat na církevní slavnosti; a po něm následoval i George Harrison.  "Byla to jen obyčejná školní kapela - nemyslím, že by s ní kdokoliv z nás spojoval nějakou velkou budoucnost nebo velký talent," řekl o The Quarrymen Hanton.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám