Hlavní obsah

Langmajer slaví padesátku ve Viole

Právo, rh

Herec Jiří Langmajer (narozen 3. června 1966) oslaví v pondělí 29. února od 20 hodin v pražském Divadle Viola v předstihu své padesáté narozeniny. Stane se tak premiérovým uvedením pořadu s názvem Přípitek, který připravil režisér Tomáš Vondrovic a v němž kromě Langmajera účinkuje Hanuš Bor. Hudbu složil Emil Viklický.

Foto: Viktor Kronbauer

Jiří Langmajer v jednom ze svých pořadů v Divadle Viola

Článek

Jiří Langmajer patří ve Viole po léta k profilovým hercům. „Viola jsou mé duševní lázně, v nichž se občerstvuju po tom všem balastu, který mě obklopuje,“ říká o svém vztahu k tomuto komornímu divadlu s výjimečným repertoárem i geniem loci.

Účinkoval v něm po boku svého přítele a hereckého vzoru Borise Rösnera. Sám o tom říká: „Byl jsem si blízký jak s Borisem, tak i s Tomášem Vondrovicem, všichni tři jsme si dohromady obrovsky rozuměli. A ve chvíli, kdy tady Boris už není, mně Tomáš něžně podsunul, že by bylo fajn, kdybych navázal na to, co jsme spolu udělali, že na to mám srdcem, duší i tím kamarádstvím. A já jsem to bral jako obrovskou poctu. A je pro mě velikánským závazkem, že můžu pokračovat ve stylu práce, kterou tam Tomáš s Borisem dělali.“ Do tohoto společenství patří organicky i Hanuš Bor, blízký kamarád jak Borise Rösnera, tak i Jiřího Langmajera.

Ve Viole se Langmajer donedávna objevoval na jevišti jako Edgar Alan Poe v působivém pořadu Přízraky E. A. P. Nyní se s Tomášem Vondrovicem a Hanušem Borem pokoušejí rozkrýt, co značí termín „dandy a dandismus“ prostřednictvím hrdinů, jako jsou George Gordon Byron, Oscar Wilde, Antoine Watteau či Charles Baudelaire.

Nejbližší reprízy inscenace nazvané Přípitek aneb Cihla se ve Viole uskuteční 1. a 21. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám