Hlavní obsah

Kytarista Mark Knopfler byl v Praze famózní jako vždy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský kytarista Mark Knopfler, zásadní osobnost Dire Straits, se v pátek vrátil do Prahy a svým fandům nezůstal v O2 Aréně nic dlužen. Dočkal se téměř nekonečných ovací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Britský kytarista a zpěvák Mark Knopfler při vystoupení v Praze

Článek

Knopfler nastoupil v osm hodin v doprovodu sedmi muzikantů a koncert měl hlavně v první polovině irsko-skotský folkový nádech, hodně bylo slyšet housle, nechyběla fllétna. Na proslulé staré hity již neexistující skupiny Dire Straits si museli posluchači chvíli počkat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mark Knopfler se svou kapelou v Praze

Knopfler vystupoval jako vždy velmi skromně. Na pódiu se nekonal žádný cirkus, světla byla uměřená, efekty v podstatě žádné. Jak už dlouholetí fanoušci vědí, Knopfler mívá stažený i zvuk na míru, která není pro rockové kytary úpně obvyklá. Rachotu nebylo třeba, protože sál ani nedutal a dychtil po jemnějších odstínech kytarové hry. Jen jednou poněkud nevhodně rytmicky tleskal do romantického úvodu skladby Romeo and Juliet, jakoby si koncert spletl s mnichovským Oktoberfestem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kytarista Mark Knopfler při pražském koncertu

Po Romeovi následoval superhit z konce sedmdesátých let Sultans of Swing, budící totální nadšení (nutno ale dodat, že i novinky byly přijaty vřele). Při monumentální skladbě Telegraph Road (1982), která disponuje snad nejdelším kytarovým sólem ze všech, nezbývalo než uznat, že Knopflerova hudba nezestárla ani o den.

Maestro pak symbolicky odešel do pozadí, ale nikdo ani na chvíli nevěřil, že by po takové odezvě fanoušků koncert opravdu ukončil. Samozřejmě se vrátil s hitem So Far Away (1985) a donutil ve finále povstat a tleskat doslova každého v aréně.

Celkové hodnocení: 95% 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám