Hlavní obsah

Kytarista Čechomoru František Černý o koncertním albu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Čechomor vydává koncertní album Stalo sa živě, kde zpívá Ir Iarla O´Lionard a Lenka Dusilová i Japonec Joji Hirota. Od pondělí je propaguje na šňůře Vlak tour, během kterého vystoupí na několika českých a moravských nádražích.

Článek

Proč jste se rozhodli nahrát koncertní album?

Zdálo se nám, že koncert, který jsme letos uspořádali v pražské T-Mobile Areně, byl výjimečný. Podařilo se nám na něj sehnat všechny hosty, kteří účinkovali na desce. Byla to neopakovatelná situace, navíc živé hraní naše písničky prohlubuje.

Mezi hosty je Lenka Dusilová, která s vámi již spolupracuje déle. Přijel ale i irský zpěvák Iarla O´Lionard. Co vám spolupráce s ním dala?

Iarlovu tvorbu máme docela dobře zmapovanou. Nelze se od něho ale učit, protože to, co umí, se nedá ani napodobit. Spolupráce s ním nám ale rozšířila obzor, dal nám desky, které se mu líbí, my jemu na oplátku zase své oblíbence. V červnu s námi vystupoval na několika koncertech a my mu jako překvapení připravili irskou lidovou písničku. Když ji slyšel, přiznal, že ji vůbec nezná.

Může český muzikant napsat dobrou píseň pod vlivem keltského nebo irského folklóru?

Může, protože na našich lidových písničkách je také znát, že se zemí kdysi dávno přehnali Keltové. Takový Honza Hrubý to například umí skvěle zúročit.

Rýsuje se možnost, že by Čechomor vyrazil za Iarlou do Irska?

Chystáme se udělat společné koncerty v Česku i Irsku. Také bychom chtěli připravit takový projekt pro zahraniční pódia. Na pár vystoupení bychom chtěli jeho a naši kapelu spojit. Nejdřív ale musíme odehrát koncerty, které už jsou naplánované, takže to bude nejdříve příští rok.

Dalším hostem na vaší koncertní desce je Joji Hirota. Jaký byl jeho vliv na Čechomor?

Hirota je Japonec, který žije v Anglii. Hraje na flétnu šakuhači, která se dříve používala k meditativním účelům. Hraje také na bubny taiko, což jsou v podstatě samurajské bubny. Hirota je v současnosti světovou ikonou. Nahráli jsme s ním takovou předzvěst válečné písničky. Když jsme ji točili, ve studiu Sono jsme tloukli do všeho, co bylo po ruce, včetně dřevěného zábradlí, na které hrál náš gruzínský bubeník Roman Lomtadze.

Vlak Tour

21. 8. Turnov - vlakové nádraží

23. 8. Ostrava - hlavní nádraží

25. 8. Olomouc - nákladní prostor ČD

27. 8. Studenec - vlakové nádraží

29. 8. Český Krumlov -vlakové nádraží

31. 8. Brno - volná plocha areálu brněnského Výstaviště

Celý rozhovor vyjde v úterním Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Čechomor: Písničky se vyvíjejí jako lidé

Skupina Čechomor je zvláštní úkaz české hudební scény. Sbírá, upravuje a prezentuje staré lidové písničky a má s tím úspěch. František Černý, zpěvák...

Čechomor chce prorazit v Polsku

Česká kapela Čechomor by se ráda prosadila i v Polsku. V neděli se proto představila na benefičním koncertu ve Varšavě, který přenášela Polská televize....

Čechomor představil DVD ve vlaku

Čechomor ve čtvrtek představil koncertní DVD a CD ve vlaku na pražském Nádraží Holešovice. Kapela je již řadu let na špičce české scény, vydání DVD tak není...

Výběr článků

Načítám