Hlavní obsah

Kuře v hodinkách ve svém rodišti

Psal se rok 1971, když se zpěvák Vladimír Mišík a producent Hynek Žalčík vydali na dobříšský zámek do tehdejšího oficiálního sídla českých spisovatelů za básníkem Josefem Kainarem.

Foto: Petr Čejka

Flamengo reunion session na pódiu.

Článek

Za rozporuplnou osobností kovaného komunisty a současně snad největšího českého autora bluesové a jazzové poezie je přivedl geniální nápad, sice požádat Kainara o otextování alba Kuře v hodinkách skupiny Flamengo, které se poté postupem času stalo jedním z nejzásadnějších pilířů české, respektive československé rockové muziky.

Jeho vydání v roce 1972 se nedožil ani básník ani kapela samotná, která se mezitím rozpadla. Zcela symbolicky o půl století později bylo v pátek večer v dobříšském kulturním centru zahájeno turné Kuře v hodinkách slaví 50 let tour formace Flamengo reunion session.

Pětasedmdesátník Vladimír Mišík: Byli jsme takoví radostní alkoholici

Kultura

Z původní sestavy jsou členy kapely baskytarový virtuóz Vladimír „Guma“ Kulhánek a na židličce usazený kytarista Pavel Fořt, jemuž ani dávná léta po boku mastodontů českého popu zjevně neumlčela čistokrevnou rockovou duši. Za sólovým mikrofonem a varhanami Hammond exceluje mimořádný český zpěvák s anglo-saskými hlasivkami Jan Holeček.

O precizní rytmický tlak i nepřeslechnutelné vokály se stará bubeník Jiří Zelenka, příčnou flétnu a saxofon střídá Vladimír „Boryš“ Secký.

Stačí zavřít oči a máte chvílemi pocit, že na jevišti se zjevili Dick Heckstall-Smith, Ian Anderson nebo Tamás Somló. Pak je otevřete a je to Boryš.

Nejvíce andělských nominací má Ewa Farna

Kultura

První polovina koncertu se skládá z „před Kuřecích“ singlů Flamenga a dobových coververzí, druhá je pak cele věnována kompletnímu albu. Dohromady je celý večer mimořádný hudební zážitek, a to nejen díky síle a nadčasovosti jednotlivých skladeb, ale i pro mimořádné výkony jednotlivých hráčů a jejich výrazné nasazení.

Nakonec, asi nejvýstižněji shrnul pocity z koncertu jeden z diváků, když opouštěl sál do dobříšské noci slovy: „Všiml sis, jakou z toho měli radost. No a tu radost přenesli na nás.“

Zbývá jen dodat, že turné právě začalo a byl by hřích jej minout.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám