Hlavní obsah

Kurátorka výstavy Rembrandt: Portrét člověka Lucie Němečková: Představíme řadu prvotřídních děl

Právo, Andrea Zunová

V Národní galerii Praha se v září otevře výstava Rembrandt: Portrét člověka. Kvůli koronaviru se její konání posunulo, ale na její vzácnosti a zajímavosti to neubralo. V tomto rozsáhlém výstavním projektu bude počínaje 25. zářím vystaveno 110 děl významných tuzemských i zahraničních institucí a soukromých sbírek. A také jediná Rembrandtova malba, která je na našem území – Učenec v knihovně. Kurátorka Lucie Němečková řekla, že podobný projekt v takovém rozsahu u nás dosud nebyl realizován.

Foto: NGP Lukáš Havlena

Učenec ve studovně je aktuálně vystaven v expozici Staří mistři ve Schwarzenberském paláci.

Článek

Jak dlouho trvá připravit tak obsáhlou a významnou výstavu, na které představíte díla slavného Rembrandta a dalších?

Jedná se celkově o sto deset děl od Rembrandta, jeho současníků i následovníků, až po současné české umělce. Na podobném projektu se pracuje několik let, v posledních třech letech intenzivně.

Je asi těžké domluvit zapůjčení takových děl, když jsou i ze soukromých sbírek.

Často se jedná o jedny z nejvýznamnějších exponátů a děl, jež soukromí sběratelé či i instituce vlastní. Jednání bývají dlouhá, v některých případech se vše podařilo úspěšně dojednat také díky vstřícnosti, pomoci a přímluvě kolegů od nás i ze zahraničí. Avšak jednoznačně i dlouhá vyjednávání stojí za to. Věřím, že diváci ocení výjimečná díla, která budou moci v Praze vidět.

Kvůli koronaviru jste museli posunout termín. Zasáhl virus do výstavy i jinak?

Posunutí termínu výstavy je samozřejmě na první pohled nejviditelnější dopad pandemie. Avšak s tím souvisí veškeré další zásahy. Nový termín jsme spolu s kolegyněmi z registru a produkce výstavy musely se zapůjčiteli vyjednat, což v době, kdy se většina muzeí nacházela v nejisté situaci, výstavní program v institucích se měnil a vlastně stále mění a usazuje, nebylo úplně jednoduché. Měly jsme sice na co navázat, avšak jednání a organizace projektu z velké části probíhaly vlastně znovu.

Myslím, že je velký úspěch, že se podařilo z velké míry udržet koncept výstavního projektu i jeho rozsah. V některých případech sice nebylo možné díla pro nový termín získat, avšak naopak se podařilo dojednat díla, která by nebylo možné do Prahy přivézt v jarním termínu.

Co všechno lidé uvidí?

Návštěvníci budou mít možnost prožít příběh jediné Rembrandtovy malby na českém území, vyprávěný s pomocí výjimečných děl z tuzemských i zahraničních sbírek. Děl od Rembrandta, Jana Lievense, Gerrita Dou, Willema Drosta, Govaerta Flincka či Ferdinanda Bola. Učence ve studovně z fondu Národní galerie Praha tak doprovodí například díla z londýnské National Gallery, madridského Prada, vídeňské Albertiny, SKD v Drážďanech, Ferdinandea v Innsbrucku, Královské kanonie premonstrátů na Strahově nebo Národní knihovny České republiky.

Velmi důležité pro celý projekt jsou také práce na papíře, kresba a grafika, kterým se Rembrandt věnoval celý život stejně intenzivně jako malbě. Jsou neméně působivé, navíc se jedná o díla, která je možné vystavit jen na omezenou dobu kvůli jejich citlivosti.

Fascinující částí výstavního projektu je také devítka pláten předních současných českých umělců, vytvořená jako autorská interpretace Učence ve studovně.

Co je pro vás osobně na výstavě nejzajímavějšího?

Je těžké vybrat jednu nejzajímavější část, natož dílo. Působivá je harmonie, s níž spolu jednotlivá díla komunikují a navazují na sebe do uceleného příběhu. To vše je podpořené citovou a promyšlenou architekturou výstavy, kterou má na starosti ateliér Lenka Míková Architekti.

Návštěvníci budou mít možnost vidět i velmi moderně působící perokresbu Pohled na Amstel. Je na ní patrná Rembrandtova živelnost i trpělivost a cit pro detail, s nimiž se mu podařilo s minimálním množství energických linií zachytit nejen pohled na místo na břehu řeky Amstel, ale hlavně náladu zachyceného kraje.

Výstavní projekt věnovaný jednomu z nejvýznamnějších umělců historie, Rembrandtu Harmenszoonu van Rijnovi, v kontextu tvorby současníků také ukáže vliv, který měl zejména Učenec ve studovně na umělcovy žáky a následovníky. V podobném rozsahu u nás dosud nebyl realizován a návštěvníci tak budou mít možnost vidět Učence ve studovně ve společnosti vynikajících děl z celého světa.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám