Hlavní obsah

Kubištovy slavné obrazy už září v Ostravě

Právo, Denisa Telaříková

Ostrava se od čtvrtka stala hlavním městem pro milovníky výtvarného umění. Pokud totiž lidé chtějí zhlédnout pohromadě díla za více než miliardu korun od moderního malíře Bohumila Kubišty, musí se vydat do Ostravy. V Galerii výtvarného umění Ostrava (GVUO) je až do 4. ledna k vidění velká retrospektivní výstava tohoto českého velikána malířství, v jehož stopách šli další naši výtvarníci například ze skupiny Devětsil.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Hlavní kurátor výstavy Karel Srp popisuje slavný obraz Kavárna od Bohumila Kubišty, který vznikl za půl roku v Paříži.

Článek

Expozici s názvem Zářivý krystal – Bohumil Kubišta a české umění 1905–2013 připravovala GVUO společně s Národní galerií v Praze po dva roky. Podle hlavního kurátora unikátní výstavy Karla Srpa nebylo Kubištovo dílo dlouho zpracované, a tudíž bylo téměř zapomenuto. „Proto jsme se rozhodli jej znovu ukázat lidem. Jedním z cílů výstavy je ale i poukázat na Kubištovu vůdčí roli v rámci celého českého moderního umění 20. století, která byla vždy předpokládaná, ale nebyla nikdy výstavně prokázána,“ vysvětlil hlavní kurátor.

Na výstavě lidé uvidí 130 Kubištových děl, ale také dalších 45 umělců, kteří se jeho tvorbou nechali ovlivnit. Celkem na dvou poschodích ostravského Domu umění je k prohlédnutí 223 uměleckých prací z 36 galerií a veřejných institucí z celého Česka. Výstava skýtá mimořádnou příležitost prohlédnout si díla i ze soukromých sbírek, která jsou veřejnosti běžně nepřístupná. Vystaveny jsou malby, kresby, grafiky, plastiky i fotografie. „K vidění jsou v Ostravě všechny Kubištovy slavné obrazy, které jsou ve všech čítankách a ve všech učebnicích, například Kubištovo Koupání mužů (1911), Svatý Šebestián (1912) či obraz Kavárna (1910), který byl v roce 1937 oceněn v Paříži na Světové výstavě posmrtně zlatou medailí,“ líčil Srp.

Na výstavě návštěvníci navíc uslyší záznam četby dopisů, které psal Kubišta svým blízkým, mimo jiné i blízkému příteli Janu Zrzavému v podání ostravského herce Alberta Čuby. Galerie připravila i vzdělávací programy a výtvarné dílny pro školy a veřejnost či komentované prohlídky s kurátory výstavy. Ve spolupráci s nakladatelstvím Arbor vitae vydala galerie dvoudílnou doprovodnou publikaci. V ní se čtenáři dozvědí například útrapy Kubištova dobrodružného života, kdy v Paříži neměl ani na zaplacení nájmu bytu, následně se stal i profesionálním vojákem v první světové válce. Ve 34 letech však zemřel na španělskou chřipku.

Tržní hodnota vystavovaných děl přesahuje miliardu korun. Právě kvůli unikátnosti uměleckých artefaktů provázejí výstavu mimořádná bezpečnostní opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám