Hlavní obsah

Kubišová se měla chovat slušně, reagovala Vondráčková na kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zpěvačka Helena Vondráčková si v reakci na výzvu osobností, které žádají, aby zanechala sporů s Martou Kubišovou, nebrala servítky. Kdyby se zpěvačka Marta Kubišová chovala slušně, neskončil by spor před soudem, reagovala stroze Vondráčková na otevřený dopis. Vondráčková tvrdí, že na snahu o "smírné a přátelské řešení" Kubišová reagovala arogantně a v médiích šířila lži.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Helena Vondráčková se do Marty Kubišové znovu opřela. Měla se chovat slušně, tvrdí.

Článek

Soudní spory Vondráčkové a Kubišové se týkají jejich zrušeného společného turné i výroku, který na adresu Vondráčkové Kubišová pronesla. Otevřený dopis směřovaný Vondráčkové podepsalo velké množství známých osobností. [celá zpráva]

Manžel a manažer Vondráčkové Martin Michal v úterý tlumočil Novinkám její vyjádření. Stojí v něm: „Stačila elementární míra lidské slušnosti ze strany paní Kubišové a k soudu vůbec nemuselo dojít. Na jakoukoliv snahu o smírné a přátelské řešení nám bylo odpovědí jen arogantní chování a šíření lží v médiích. Jakéhokoliv pokusu o nápravu vzniklé situace jsme se nedočkali nikdy. Zcela veřejně se zde zastáváte člověka, který nedodržuje dohody, nechová se korektně a úmyslně šíří nepravdivé informace. I to svědčí o morálním stavu naší země."

Vondráčková se dále důrazně ohradila proti tomu, že jí jde o peníze. Uvedla, že jde o spravedlnost a pravdu a diví se, že známé osobnosti mohly "zneužít váhy své veřejné známosti, umělecké popularity i politické minulosti k tomu, aby v demokratické společnosti zasáhly do soudního řízení mediálními urážkami jedné ze stran sporu."

"Z důvodů, které jsou výše uvedeny, se nemohu podřídit vašemu nátlaku a musím tento dopis považovat za pokus o ovlivnění soudního řízení. A to i vzhledem k době jeho uveřejnění a ke skutečnosti, že někteří ze signatářů tohoto dopisu vystupovali u soudního řízení jako svědci a paní Kubišové poskytovali vědomě nepravdivé svědectví," dodala zpěvačka.

Podepsali se Václav Havel i Věra Čáslavská

Pod otevřeným dopisem osobností jsou podepsáni například bývalý prezident Václav Havel, někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer, olympijská vítězka Věra Čáslavská, herci, hudebníci, mimo jiné i někdejší partner Kubišové a Vondráčkové ze skupiny Golden Kids Václav Neckář.

"S velkým překvapením sledujeme Vaše soudní spory s paní Martou Kubišovou. Hodnotu peněz jste v nich povýšila nad přátelství i obyčejnou lidskou slušnost vůči člověku, který Vám byl kdysi blízký, nikdy neublížil a přesto, že ho potkal nepříznivější osud než Vás, nepřestal se k Vám hlásit," píše se v dopise.

"Žádné soudní rozhodnutí Vám nezajistí přízeň lidí, které tímto svým postojem lidsky ztrácíte. Zvažte podávání žalob a přejděte znovu svou řeku Jordán," končí text s odkazem na populární píseň Zdeňka Marata a Zdeňka Borovce, jež poprvé zazněla v roce 1968 a s níž Vondráčková slavila velké úspěchy.

Ke sporu se vyjádřila i herecká dvojice z divadla Semafor Jiří Suchý a Jitka Molavcová. "Chceme věřit, že Helena Vondráčková jedná spíš pod jakýmsi vlivem, než že by rozvinula proti Martě Kubišové tuhle akci z vlastní iniciativy. Je nám líto, že k tomu dochází, a je nám líto i toho, že Helena Vondráčková se připravuje o sympatie citlivějších diváků, a to kvůli penězům," napsali mimo jiné v reakci na dopis osobností podporujících Kubišovou.

Kubišovou a Vondráčkovou spojili Golden Kids

Marta Kubišová se s Helenou Vondráčkovou zná již z 60. let, kdy se proslavily v triu Golden Kids s Václavem Neckářem. Velice populární byli kolem let 1968-1970. V únoru 1970 ale skončili. Martě Kubišové komunistický režim zakázal vystupovat. Po revoluci se objevily pokusy o návrat tria, ale ty roku 2008 skončily hádkami a soudními tahanicemi. Manažer Vondráčkové Martin Michal obvinil manažera Kubišové z amatérismu. Kubišová řekla, že projekt nebyl pořádně připraven a že žádnou smlovu nikdy nepodepsala.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám