Hlavní obsah

Kriminální psychodrama Hodina pravdy zklamalo

Novinky, Věra Míšková

Nedá se nic dělat, nezbývá než úvodem varovat před zmýlenou: americký film Hodina pravdy s Robertem DeNirem v hlavní roli detektiva LaMarcy není navzdory LaMarcově profesi a vraždě v prvních minutách ani detektivka, ani thriller.

Foto: Ilustrační foto Leona Roháčková

"Botička" má zabránit neukázněnému řidiči v odjezdu.

Článek

Bohužel je to psychodrama otce, který dost pozdě, ale přece jen přichází na to, že odchod od rodiny nebyl tím nejlepším činem v jeho životě. Celé to začíná absťákem mladého narkomana, který nutně potřebuje drogu - a při té příležitosti dojde k zabití.

Zápletka bez překvapení

Divák sice záhy pochopí, že otcem onoho mladíka, kterému dealer nejspíš "upadl na nůž" a umřel na to, je skvělý detektiv LaMarca (překvapivě obtloustlý DeNiro), ten to ale bohužel (na rozdíl od diváka) zjistí až po pětatřiceti minutách, v nichž se celkem nic neděje. Když se navíc ukáže, že nejen syn, ale i otec skvělého detektiva kdysi zabíjel a byl za to dokonce popraven na elektrickém křesle, měl by i Freud co dělat, aby si s takovou rodinnou anamnézou poradil.

Režisér Michael Caton-Jones si moc neporadil. Jeho práce začíná být podezřelá, už když hned zkraje filmu divák absolvuje feťácký rauš natočený ´jako umění´. A je to podezření oprávněné: prakticky celou dobu se na půdorysu zabijácko-detektivněsprávňácké rodiny hlavně mluví a mluví o takových pravdách, jako že syn potřebuje tátu a že nikdy není pozdě na lásku.

A jak to celé skončí?

Myslím, že to jsem vlastně nikdy ani vědět nechtěla. Od Roberta DeNira i Frances McDormandové, která hraje jeho přítelkyni, by se rozhodně dalo čekat něco lepšího.

Hodina pravdy USA 2001 režie: Michael Caton-Jones, scénář: Ken Hixon, kamera: Karl Walter Lindenlaub, hrají: Robert DeNiro, James Franco, Frances McDormandová a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám