Hlavní obsah

Krev je můj chleba je thriller drsného střihu

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krev je můj chleba je první v řadě audioknižních thrillerů jedenapadesátiletého amerického spisovatele Lairda Barrona. Autor se doposud věnoval literatuře spíše hororové a vstup do světa krimi je u něj novinkou.

Foto: Témbr

Obal audioknihy

Článek

Nutno konstatovat, že je to vstup pořádně drsný. Ústřední postava Izajáš Coleridge je syn podivně zahynuvší maorské krásky a bývalého, mimořádně ostrého armádního důstojníka. Izajáš je nekompromisní zabiják ve službách mafie, pro kterého je vražda denním chlebem. Je chladnokrevný, mimořádně fyzicky zdatný, pochopitelně skvěle střílí.

Aby toho ovšem nebylo málo, má za sebou vysokoškolské vzdělání a nemalé znalosti v antické mytologii. Jeho pozitivní stránkou je hluboký vztah ke zvířatům, zejména ke psům. Ten se kupříkladu projeví ve chvíli, kdy bez mrknutí oka zlikviduje čtveřici ozbrojených chlápků za to, že z rozmaru zabili fenu, a ujme se pak jejího opuštěného štěněte.

Audiokniha v režii Jana Drbohlava vychází v podání herce Martina Stránského. Ten svým výrazným projevem podtrhuje přesvědčivě jak drsňácký tón vyprávění, tak i určitý sarkasmus a ironii, které se v něm objevují.

Faktem zůstává, že nezničitelnost a supermanství ústřední postavy se občas ocitají na hranici parodie. To třeba když plní zakázku na zneškodnění jiného zabijáka, před čímž si na baru dopřeje tak neuvěřitelné množství whisky, které by dozajista způsobilo těžkou otravu alkoholem minimálně pro dva ostřílené pijáky. Izajáš však úkol perfektně splní a pak je čas dát si v klidu panáka.

Děj audioknihy začíná odchodem ústředního hrdiny z dlouholeté služby pro chicagskou mafii, přičemž shodou dalších okolností se zaplétá do krvavých střetů s jinými gangy, ale i zkorumpovanou policií. Současně pátrá po ztracené osmnáctileté dívce Rebě, o jejíž osud, kvůli tmavé barvě pleti, oficiální instituce neprojevují valný zájem.

Audiokniha Krev je můj chleba je prostě současný rodokaps z prostředí amerického podsvětí a světa násilí se vším, co k takové literatuře patří.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám