Hlavní obsah

Kouzlo tří akordů Sum 41

Novinky, Jaroslav Špulák

Alba Dookie amerických Green Day a Smash jejich krajanů The Offspring odstartovala v roce 1994 neopunkovou horečku. Jak bylo v minulé desetiletce zvykem, brzy byla vyléčena. Jak ale bývá zvykem v rock"n"rollové historii, do budoucna stejně táhli se zástavou zbylí. Vyvolení i pouzí nohsledi.

Článek

Kanadští Sum 41 patří mezi vyvolené. Třeba jenom proto, že jsou ze země javorového listu (nikoli Američané). Zcela jistě i proto, že na předloňském veledíle All Killer No Filler nedali zapomenout na sílu tříakordovek s obrovským melodickým potenciálem. Do třetice z toho důvodu, že čerstvé album Does This Look Infected? nabízí spoustu zábavy i jistot.

Koncepce alba odkazuje na béčkové horory

Krátká stopáž budiž přičtena ostražitosti tvůrců před stereotypem. Upřímně řečeno, pokud mělo být v tomto ohledu dosaženo nějakého efektu, měla být deska pětadvacetiminutová. Jistý pocit ze stagnace je vcelku patrný, nicméně Sum 41 znají své meze.

Jakmile se od přímočarého úvodu v podobě energické The Hell Song odpíchli za polovinu, pokusili se v Mr. Amsterdam zakousnout do těžkosti heavymetalu a v následující Thanks For Nothing zase polechtali z minulosti dobře známou hip-hopovou lásku. Finální Hooch je stavebně nejvycizelovanější, neboť se láme z ostrého vzezření do barově swingového.

Humor neschází textům a vlastně celé koncepci alba. Odkazuje na béčkové horory, což se projevuje ve výtvarném řešení obalu i posunu v přezdívkách hudebníků. V důsledku je ovšem zřejmé, že Sum 41 nejde o to, aby se posluchač potrhal smíchy. Chtějí světu dokázat, že se s pověstnými třemi akordy dá vykouzlit kus příjemné a nesporně poctivé muziky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám