Hlavní obsah

Kouzlo milostného vzplanutí Goethova i dnešního

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky unikátní kolekci šperků baronky Theodore Ulrike Sophie von Levetzow, která patří k jedné z nejkrásnějších ukázek středoevropské šperkařské práce první poloviny 19. století, vznikla novela Karla Fryče s názvem Šmuky po baronce z Levetzow (Cattacan, 146 stran).

Foto: Cattacan

Obal knihy

Článek

V doslovu k útlému poetickému svazku vysvětluje historik a archeolog Jiří Šlajsna z Oblastního muzea a galerie v Mostě jedinečnost souboru se 469 mimořádně velkými českými granáty z oblasti Třebívlicka.

Jeho hlavní součástí je náhrdelník sestavený z pěti šňůr vzácných kamenů, jehož zlatá spona je osazena mimořádně velkým granátem. Adalbert von Rauch, synovec paní Ulriky, lásky J. W. Goetha, prodal celý tento skvost v roce 1900 městu Most.

Karel Fryč současným jazykem připomíná průběh milostného vzplanutí slavného básníka a dvorního rady Sasko-výmarského vévodství k mladičké šlechtičně, která odmítla jeho nabídku k sňatku. Do konce svých dnů si nenašla partnera.

Moderní paralelu jejich vztahu autor dokresluje vášnivou láskou půvabné hydroložky Doris Levecové a redaktora a fotoreportéra Libora Výmarského o dvě stovky let později.

Kouzlem knihy je moderním způsobem vyprávěný příběh lásky. Ať už opětované a naplno prožité, nebo zklamané. Čtenář posoudí, zda má pravdu autor, když říká: „Lidský život, zdá se, je zejména dnes příliš dlouhý na jedinou lásku.“ Jistě ale bude souhlasit se slovy: „Ale je zatraceně krátký na to, abychom svým citům rozuměli víc než naši předchůdci.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám