Hlavní obsah

Komiks o Štefánikovi má nejvíc nominací na ceny Muriel

Tři nominace na komiksové ceny Muriel má kniha o spoluzakladateli Československa Milanu Rastislavu Štefánikovi. Po dvou nominacích má romance dospívající dívky sužované úzkostmi Naprostá šílenost od manželské dvojice Terezy Kopecké a Tomáše Kopeckého a neobvyklá komiksová kniha B jako běžec, v níž Jindřich Janíček zpracovává šest příběhů z historie amatérského i závodního běhání, uvedl za pořadatele Pavel Mandys.

Foto: Slovart

Komiks Štefánik

Článek

Vítězové budou vyhlášeni 15. února v pražském kině Bio Oko. Letošní nominace podle pořadatelů odrážejí dlouhodobý trend českých nakladatelů ve vydávání biografických komiksů. Jen letos vyšly čtyři životopisné komiksy o Jaromíru Jágrovi, Tomáši Holém, Sidonii Nádherné a právě Štefánikovi.

Atypická biografie slovenského politika, vojáka, letce a astronoma posbírala nominace v kategoriích scénář (Michal Baláž a Gabriela Kyselová), kresba (Václav Šlajch) i nejlepší komiksová kniha. V kategorii nejlepší komiksová kniha vedle Štefánika a titulu B jako běžec je třetí nominovanou knihou metaforické zpracování boje se zhoubnou chorobou Lymfom City od Lucie Trávníčkové.

Rok 2021 byl rekordní

Rok 2021 byl podle akademie rekordní v počtu vydaných původních českých komiksových knih, do soutěže o ceny Muriel jich bylo přihlášeno 28. Odrazilo se to i v nominacích kategorie nejlepší komiks pro děti, kde scházejí aktuální časopisecké komiksy. Figuruje tu svazek sebraných příběhů seriálu Hubert & Hugo od Nikkarina původně vycházejících v časopise Čtyřlístek, krátký příběh Michala Šandy a kreslíře Davida Dolenského Tibbles s jemně černohumorným ekologickým poselstvím a poetická pohádka o malém obrovi Smrkovec od Kláry Břicháčkové.

Ponurá detektivka z okolí Kadaně

Kultura

V kategorii nejlepší strip se porota v letošním roce rozhodla nominace nevyhlásit. „Málo obsazené, již z podstaty do delšího časového období rozložené disciplíně dlouhodobě dominuje několik kvalitních stripových seriálů, které byly cenou Muriel leckdy i opakovaně odměňovány v minulých letech,“ zdůvodnila porota své rozhodnutí.

Porota také navrhuje rozšířit propříště záběr kategorie i o další druhy komiksových prací, například on-line komiksy. Kategorie přínos českému komiksu a síň slávy nominace nemají, jejich vítězové budou vyhlášeni při závěrečném ceremoniálu. Česká akademie komiksu vznikla v roce roku 2018, aktuálně má 77 členů a jejím předsedou je literární a komiksový historik Pavel Kořínek. Ceny Muriel se udílejí pod tímto názvem od roku 2007.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám