Hlavní obsah

Komiks Muriel a andělé patří dědicům Saudka, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Originál komiksu Muriel a Andělé zesnulého kreslíře Káji Saudka patří jeho dědicům. Rozhodl o tom ve čtvrtek pražský městský soud. Komiks koupil v roce 2013 sběratel Tomáš Šmídek, dědicové kreslíře ale tvrdili, že dílo bylo před lety odcizeno. Soud zamítl odvolání sběratele a vyhověl tak žalobě dědiců a dílo jim přiřkl. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Hana Saudková k rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

Originál komiksu byl v roce 1969 předán nakladatelství a pak tiskárně. Kvůli začínající normalizaci ale za komunistického režimu nevyšel. Osud originálu nebyl po desítky let znám, komiks byl vydán až v roce 1991 díky nalezení původních tiskařských štočků.

Z dokazování u Obvodního soudu pro Prahu 8 vyplynulo, že originál byl desítky let v bytě Jiřího Helmicha, který kdysi pracoval v tiskárně. Jeho příbuzní u soudu řekli, že muž tvrdil, že komiks od Saudka dostal jako záruku za půjčení peněz.

Saudkovi přátelé ale uvedli, že kreslíř považoval originál za ukradený a popíral, že by dílo někomu dal. Po Helmichově smrti příbuzní prodali komiks v roce 2013 Galerii Moderna, od které pak dílo koupil Šmídek.

Foto: Archív nakladatelství Albatros

Obálka knihy Muriel a oranžová smrt. Ilustrační foto

„U soudu prvního stupně nebylo prokázáno vlastnické právo pana Jiřího Helmicha k předmětu soudní úschovy ani to, jak se dostal do jeho dispozice,“ podotkl Nippert.

Foto: Josef Strouhal, Právo

Kája Saudek

Kája Saudek zemřel v roce 2015 ve věku 80 let v motolské nemocnici v Praze, kde byl od roku 2006, kdy upadl do kómatu.

Vdova po kreslíři Hana Saudková po jednání novinářům sdělila, že pokud komiks v dědickém řízení dostane, představí ho veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám