Hlavní obsah

Komedie Rozkoš v oblacích. V tom filmu jsou teplí úplně všichni

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový film uznávaného režiséra Pedra Almodóvara má potenciál naštvat pár konzervativních diváků a vůbec je výbornou provokací určenou zejména všem našim strážcům morálky, politikům, expolitikům a jejich mluvčím, kteří hlasitými výkřiky o úchylech jako by v sobě cosi potlačovali.

Foto: H.C.E.

Carlos Areces a Raúl Arévalo

Článek

Snímek Rozkoš v oblacích skutečně není žádné nové Vše o mé matce. Kdo má zájem film pochopit a pobavit se, musí odstranit úplně všechna subjektivní očekávání a vypravit se do kina s tím, že jde na totální koninu, která v nečekané formě skrývá docela chytrý humor.

V porouchaném letadle krouží nad Španělskem parta gayů a pár hetero postav, které se postupně také odhalují jako částeční nebo úplní gayové. Navíc je na palubě bývalá prostitutka, která důvěrně poznala vrcholné politiky, a vrah, který ji měl zabít, ale v náhlém poryvu citu mu to srdce nedovolí.

Kromě toho, že se všichni řítí vstříc možné záhubě, musí stevardi řešit další problémy, např. pilot (přítel jednoho z nich) měl pletky s kopilotem, kterého všichni považovali za „heteráka“ a ten podrazák se ještě vymlouvá, že to chtěl „jenom jednou zkusit“.

Foto: H.C.E.

Javier Cámara a Raúl Arévalo jako teplí stevardi.

Případnými výtkami některých přísných kritiků, že se jedná jen o „sled humorných scének“, se není třeba vůbec zabývat. Vždyť co jiného byl film Borat? A dnes platí v podstatě za kultovní.

Dialogy v Rozkoši v oblacích jsou dostatečně úchylné a vtipné, aby rozumných devadesát minut filmu naplnily legrací. Gayové sypou z rukávu uštěpačné poznámky a drby, zatímco celebrita se snaží telefonicky žehlit vztahy s expřítelkyní skákající z mostu, přičemž jí spadne mobil, aby ho chytila další expřítelkyně. Almodóvar se tu odpoutal od vážného dramatu a rochní se s gustem v crazy žánru, jako by snad nikdy nic jiného netočil.

A pokud jde o muzikálové číslo uprostřed filmu, pravda, je předvídatelné, ale skvěle tam sedne! Kdo se mu neumí zasmát, má pravítko v zadku, jak by řekli Almodóvarovi teplí hrdinové.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám