Hlavní obsah

Kolektivní Halucinace představuje klip k teskné skladbě Černé oči

Právo, jaš, kul

Kladenská kapela Kolektivní Halucinace připomene na konci května speciálním vystoupením krvavé události z minulosti svého města. Aktuálně zveřejňuje první video ze třetího řadového alba Reality, které vyšlo v březnu. Skladbu Černé oči dokreslují psychedelické postapokalyptické záběry.

Kolektivní Halucinace v klipu k písni Černé očiVideo: Indies Scope

 
Článek

Videoklip natočil výhradní režisér klipů kapely a animátor Honza Drozda. „Skladba na mě působila tesknou a melancholickou náladou, podobně jako celé album. Cítím v té náladě trochu smutné konstatování nepokorné a sebestředné existence lidstva jako celku, ale i každého z nás. Je cítit, že teskný tón vyvažuje jakési hledání naděje a smíření,“ řekl.

Pomalé tempo písně i kamery prolínající se postapokalyptickým světem počítačové krajiny diváka očaruje, vtáhne a udržuje v napětí až do závěrečného reálného obrazu.

Březnové album skupiny obsahuje také skladbu Siréna, jež se vztahuje k události spojené se stávkou horníků před více než 130 lety. Kapela si své první vystoupení po dlouhém zákazu nejen hudebních akcí naplánovala přesně na den, kdy tato stávka začala. V úterý 25. května zahraje ve venkovních prostorách klubu Pod Třešní v Kladně.

„Historie města je zažraná pod dlažbou ulic, jedinečné příběhy jsou vepsané ve zdech domů. A jeden jsme si půjčili do písně Siréna. 25. května 1889 začala první velká stávka horníků, která vyústila v tragické slavnosti Božího těla 20. června 1889. Kolem krásného souboru budov ve Ctiborově ulici, kde je právě i klub Pod Třešní, proudily davy lidí na onu tragickou slavnost, posléze se ty proudy slily v dav, který kousek odsud vyraboval Bachrovnu a do kterého se střílelo, a nakonec se v něm i umíralo,“ říká zpěvák kapely Jakub Mühlfeit.

„Chceme tak vzdát hold tomuto smutnému výročí improvizovaným koncertem, podepíšeme pár nových cédéček, zahrajeme pár písní a potěšíme nějaké lidi. Bude to takový happening na oslavu jara a očekávaného konce restrikcí a uzávěr,“ dodává.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám