Hlavní obsah

Knižní tipy podle Salonu

Jako každý víkend pro vás máme tipy na knihy, které stojí za to si přečíst. Tentokrát jsme vybrali knihu Nejbližší Kateřiny Janouchové z nakladatelství Mladá fronta a dále už třetí ročník sborníku Literatura ve světě 2004.

Článek

Kateřina Janouchová: Nejbližší

Románů či filmů o alkoholicích či narkomanech existují stovky, jejich hrdinové jsou většinou ztracené existence na okraji společnosti, nebo naopak umělci, kteří svůj talent nemohou unést. Autorka žije ve Švédsku a tam vydala v loňském roce knihu o sympatickém, okouzlujícím, úspěšném muži, který své o několik let starší partnerce Marise nabídne vizi "plného domu dětí", přestože ona ví o jeho vztahu k pití. K alkoholu se přidají i drogy, k veliké lásce sliby, zrady, lhaní a podvody, odchody a návraty, hádky a sanitky. To Marisa je hlavní hrdinkou, ta drží klíč k řešení situace a trvá to dlouho, než pochopí, že alkoholikovi nesmí věřit ani jeho pozdrav, že je třeba se vymanit ze spoluzávislosti, tzn. žít s ním v jeho světě, starat se o něj, kontrolovat ho - a ztratit sama sebe. Může mu pomoci jedině tak, že mu vezme klíč od domu a nepustí ho dál. Teď to sice zní jako z červené knihovny, ale proč ne: trvá-li přes to všechno vztah dvou lidí někde v hlubinách příběhů (životů) dál, tak to možná nakonec dobře dopadne...

(Přeložila Lucie Johnová, Mladá fronta)

Literatura ve světě 2004

Již třetí ročník sborníku, který je bilanční přehlídkou internetového portálu www.iliteratura.cz, nabízí o 200 stran více než loni. Příspěvky téměř padesátky autorů se snaží informovat o všem podstatném, co se v uplynulém roce stalo v jednotlivých literaturách. Čtenářsky nejpřitažlivější zůstávají přehledy překladů do češtiny a z češtiny. Z dokumentačních důvodů uvádíme výčet jazyků, jimiž jsou psány literatury, o kterých jsou jednotlivé texty: angličtina, bosenština, bulharština, čínština, dánština, estonština, finština, francouzština, hebrejština, hindština, chorvatština, italština, japonština, litevština, lotyšština, maďarština, makedonština, němčina, nizozemština, norština, novořečtina, polština, portugalština, romština, rumunština, ruština, řečtina a latina, slovenština, slovinština, srbština, španělština, švédština, turečtina, ukrajinština, vietnamštiny (plus navíc literatura v Zimbabwe, Zambii a Malawi a shrnující kapitola domácí).

(Gutenberg)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám