Hlavní obsah

Knižní tipy podle Salonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuto sobotu vám nabízíme několik knižních tipů a to jak z domácí, tak zahraniční tvorby. Jde o text dramaturgyně a scenáristky Aleny Müllerové Odporný svět, knihu geologa a myslitele Jiřího Krupičky s názvem Kosmický mozek a z překladů knihu rozhovorů s irským zpěvákem Shane MacGowanem Victorii Mary Clarkeové.

Článek

Alena Müllerová: Odporný svět

Dramaturgyně a scenáristka jakoby bezděčně psala text, pro sebe a bez úvah o knížce. K jeho dokončení ji vlastně přistrčili přátelé. A výsledkem je čtivá novela, příběh několika lidí, jimiž bychom mohli být i my. Co je důležité? Vědět, čí svět je odporný. Ale dokážeme to rozeznat? Můj? Tvůj? A je opravdu takový?

(Host)

Jiří Krupička: Kosmický mozek

Knihy geologa a myslitele Jiřího Krupičky (1913), který žije od roku 1968 v Kanadě, už svými názvy (Renesance rozumu, Flagelantská civilizace či Zkouška dospělosti) naznačují, jakými tématy se autor zabývá: lidský rod se svými neomezenými možnostmi je stále více omezenější - vinou rychlosti rozvoje přestává vnímat širší souvislosti a jednotlivosti. V devíti textech Kosmického mozku (my všichni jsme tím mozkem) se autor zamýšlí nad globalizací, dvojkolejností civilizace, dopravou, klonováním atd.; ale nečekejte klnutí, hrozby či výhrůžky, kniha je spíše postilou. Stále naléhavěji potřebujeme vědět více o cestě, po níž nás vede růst poznání, informační revoluce. Čím úžasnější a někdy záhadnější jsou specifické rysy nového poznání, tím zmatenější se stává pro mnoho lidí obraz celku. Jak celku zvaného vesmír, tak i celku lidstva; obraz o cestě, kterou se ubíráme, a o pastech nastražených v jejích zákrutech (Hrozba klonování).

(Paseka)

Z překladů:

Shane MacGowan, Victoria Mary Clarkeová: Na tahu s MacGowanem

Rozhovor, který s irským zpěvákem, mj. hvězdou skupiny Pogues, vedla jeho partnerka, je jednou ze vzácných výjimek v publikacích ze světa šoubyzu - na nic si nehraje, otevřený, přímočarý (i když i trochu ukecaný). Hlavně asi proto, že MacGowan si dokázal udržet odstup od způsobu života jiných úspěšných hvězd a Mary si s ním povídala, protože ho měla ráda a chtěla se také sama o něm dozvědět co nejvíc. Samozřejmě že Shane to občas bere dost ostře, třeba o ikoně irské literatury Williamu Butleru Yeatsovi: No... víš, ono bejt Ir ještě nic neznamená. (... Když máš v hlavě nasráno, tak máš holt v hlavě nasráno).

(Přeložila Jaroslava Kočová. Maťa)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám