Hlavní obsah

Knihou roku 2002 jsou Příběhy z dlouhého století

Novinky, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Knihou roku 2002 jsou Příběhy z dlouhého století - Architektura let 1750-1918 na Moravě a ve Slezsku. Její autor Pavel Zatloukal dnes v Praze obdržel hlavní cenu Magnesia Litera a současně nejvyšší ocenění v kategorii populárně naučné literatury. Podle zdůvodnění tato publikace čtivě přibližuje i méně známé památky a jejich historii zasazuje do širších souvislostí.

Foto: Martin Šalek

Nejčastěji na internetu vyhledávají ze zdravotnických informací údaje o konkrétních onemocněních či navštěvují internetové lékařské poradny.

Článek

Cenu Litera za přínos české literatuře, jednu z prestižních ocenění druhého ročníku této soutěže, převzal v sobotu na slavnostním večeru v Městské knihovně v Praze nakladatel a editor Václav Kadlec, zakladatel nejprve samizdatového a později jednoho z prvních soukromých nakladatelství Pražská imaginace. Porotci ocenili jeho přípravu kritického vydání Sebraných spisů Bohumila Hrabala, které kompletně vydal v devadesátých letech. Večer, který budou moderovat Jolana Voldánová a Jan Kraus, shlédnou diváci v neděli 11. května ve 20 hodin na ČT2.

Literu za dětskou knihu, udělovanou poprvé, má ode dneška Martina Skala. Knížka Strado a Varius je "lapálií pařížského houslisty" a malých oživlých houslí, na které hraje. Jako objev roku vyšla ze soutěže 12 titulů Petra Hůlová s knihou Paměť mojí babičce.

Za nakladatelský čin převzala Literu společnost Argo, a to za edice Historické myšlení a Každodenní život. Obě přibližují moderní metody českého i světového historického bádání. V kategorii prózy ocenili porotci Emila Hakla za knihu O rodičích a dětech - zpola vážný, zpola ironický dialog otce se synem o banalitách i o věcech niterných.

V poezii byly nejlepší básně Víta Slívy Bubnování na sudy; jsou podle vyhlašovatelů cen kultivovanou lyrikou s prvky sebeironie, s mistrnou prací se slovem a s vybojovanou pokorou. Cenu Litera za překladovou knihu má Anna Kareninová a nakladatelství Atlantis za titul Klaun's Band, jejímž autorem je Louis-Ferdinand Céline.

Přibyla cena za dětskou knihu

Druhý ročník cen Magnesia Litera pokračuje v úsilí propagovat kvalitní knihy, které vyšly v uplynulém roce v ČR. Ve statutu byla učiněna jediná změna, po které ostatně již loni mnozí volali - přibyla kategorie Litera za dětskou knihu. Stejně jako většinu ostatních kategorií, i tuto má "pod kontrolou" sdružení, které se tématem zabývá již dlouho let - konkrétně Česká sekce IBBY (International Board on Books for Young People, založená 1953 v Curychu).

Mezi více než 180 tituly 55 nakladatelů zaujaly především dvě nominace dvou autorů, Martiny Skaly za knížku Strado a Varius v kategoriích dětská kniha a objev roku a Jaroslava Rudiše, redaktora Práva, za "rockové příběhy z berlínského metra" Nebe pod Berlínem za prózu a objev roku. Na objev roku je navržena také Petra Hůlová za román z Mongolska Paměť mojí babičce.

Mimořádnou pozornost vzbudili například prozaik Emil Hakl s knihou O rodičích a dětech, Karel Švestka za Pohled z mostu, Václav Cílek s portrétem krajiny s názvem Krajiny vnitřní a vnější nebo Markéta Hejkalová s překladem prózy Miky Waltariho Šťastná hvězda. V kategorii poezie to byly Viola Fischerová za sbírku Matečná samota, Petr Hruška za knihu Vždycky se ty dveře zavíraly a Vít Slíva za Bubnování na sudy.

Pavel Zatloukal: Opomíjíme tradice

Přiznal jste, že jste na knize Příběhy z dlouhého století - Architektura let 1750-1918 na Moravě a ve Slezsku dělal třicet let. Čím jste začínal a čím končil?

Začínal jsem emocemi a končil rovněž emocemi, protože mě 19. století zřejmě oslovilo proto, že jsem se narodil v Olomouci, v prostředí 19. století, ve staré čtvrti, mezi starými lidmi, což bylo obrovské štěstí. A končím, protože jsem starý člověk, zase emocemi, neboť mozek pomalu odchází.

Jaký je vzkaz 18. a 19. století dnešku?

To je těžká otázka a nepředpokládám, že bych na ni znal odpověď. Můj vzkaz stručně řečeno zní: větší úcta k tradici a k minulosti.

Co se z tradic opomíjí?

Myslím si, že se z tradic opomíjí úplně všechno, nebo přesněji řečeno celá škála, kterou si pod tímto pojmem dokážeme představit. Vzpomeňte si na loňské parlamentní volby a na to, co rozpoutala naše politická scéna z hlediska šovinismu a už máte jednu odpověď. 

To jste se ocitl ve 20. století...

V jedenadvacátém.

Co byste chtěl vy osobně připomenout z 19. století. Na co bychom neměli zapomínat?

Mnohem větší otevřenost světu a reflektování toho, co se ve světě odehrávalo. Samozřejmě vzájemné reflektování.

S hlavní cenou Kniha roku, o níž rozhodovali porotci bez ohledu na kategorie, je spojena prémie ve výši 200 tisíc Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám