Hlavní obsah

Klaus v knize bojuje s ekologickými aktivisty, ti ho parodují

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus představil ve středu dopoledne v pražské kavárně Slavia svou knihu Modrá, nikoli zelená planeta. Útočí v ní na tzv. environmentalisty, kteří podle jeho názoru chtějí "zabrzdit lidský pokrok za nesmírnou cenu."

Článek

"Tato kniha není o měření teploty na Zemi..., nelezu klimatologům do zelí, mně jde o něco jiného," řekl na úvod Klaus. V drobné publikaci si prý klade otázku, zda různí aktivisté neohrožují svobodu.

Mimo jiné Klaus komentoval i informaci o tom, že za celé 20. století se ve světě zvýšila průměrná teplota o 0,6 stupňů Celsia. Podle Klause je to víceméně přirozený výkyv teploty. "Máme dopustit, aby se na vlně hysterie vezla politická hnutí, která chtějí něco jiného než lidskou svobodu?" položil si Klaus si řečnickou otázku.

Na konferenci se dostavil i europoslanec a bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný. Ten přišel s tvrzením, že před staletími se v Praze pěstovalo víno a v Brandýse dokonce tropické ovoce. 

Aktivisté parodovali Klause

Na schodech kavárny Slavia postávali mladí lidé v tričkách s nápisem Greenpeace a rozdávali novinářům i kolemjdoucím letáčky propagující parodii na Klausovu knihu s názvem "Placatá, nikoli kulatá Země." Jeden aktivista měl masku připomínající Klause a ukazoval na tabuli model placaté Země nesené třemi slony.

"Myslím, že vidíme i na těch demonstrujících před kavárnou Slavia, že se tématu globálního oteplování chopili zcela jiní lidé než vědci," řekl Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám