Hlavní obsah

Keite Young vyrostl na soulu i na "zepelínech"

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadvacetiletý zpěvák a multiinstrumentalista Keite Young sice vyrostl na rhytm and blues a gospelu, ale současně má rád Queen a Led Zeppelin. Přirovnání ke slavnému míchači stylů Princovi je v jeho případě na místě.

Článek

Young pochází z hudební rodiny sídlící v texaském Fort Worthu, dědeček byl známým místním bluesmanem, věřící matka zpívala v gospelovém sboru, ale syna "nakazila" také Jimi Hendrixem a Princem.

Mezi svými oblíbenci uvádí Young na prvním místě Little Richarda, Ala Greena, Jamese Browna a Sly & the Family Stone, na rozdíl od mnoha amerických muzikantů ale nedá dopustit na klasický evropský rock (Queen, Led Zeppelin). Na Beatles se prý naučil psát vlastní skladby. "Jejich písničky nejsou nikdy stejné. Naučili mě, jak se rozpřáhnout," říká Young.

Debut The Rise and Fall of Keite Young je založen převážně na sametových R'n'B baladách, ale nechybí ani funk-rockové vypalovačky. Kytara tu nikdy nepřehlušuje zpěv a jemně bublající varhany, riffy spíše jemně naznačuje. Stejně jako zpěv, který rychle přechází z falzetu do hloubek, jasně odkazuje k Princovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám