Hlavní obsah

Kate Winsletová

Nominovaná za hlavní roli ve filmu Věčný svit neposkvrněné mysli

Foto: Vila Löw-Beer
Článek

Kate Winsletovou (5. 10. 1975, Reading) proslavilo účinkování ve Cameronově velkofilmu Titanik (1997), kde byla partnerkou Leonarda DiCapria. Ani ona však za svůj výkon Oscara nedostala, byť na něj byla na rozdíl od něj nominovaná. Stala se však nejmladší herečkou se dvěma nominacemi na Oscara, první přišla za ztvárnění vedlejší role ve filmu Rozum a cit.

Herečka, která se ještě jako teenagerka objevila v několika sitcomech, debutovala v dramatu Petera Jackona Božská stvoření (1994) o dvou dívkách, které zavraždily matku jedné z nich.

Prorazila však už svým druhým filmem, za ztvárnění vedlejší role ve zfilmované verzi románu Jane Austenové Rozum a cit byla nominována na Oscara. Ještě před tím, než si ji vybral James Cameron do Titaniku, který jí přinesl mezinárodní proslulost, ztvárnila Ofélii v Branaghově filmové adaptaci Hamleta (1996) . Její zářivá kariéra pokračovala dál, do hlavní role svého snímku Jako dým (1999) ji obsadila režisérka Piana Jane Campionová a rok později se objevila i v Kaufmanově filmu Quills - Perem makýze de Sade, kde hrála mladou ženu, jež pronášela z blázince, kde byl markýz držen, jeho provokativní texty.

Vynikající výkon podala v dramatu Iris - příběhu jedné ženy (2001) o životě nonkonformní spisovatelky Iris Murdochové, která ve stáří trpěla Alzheimerovou chorobou. Za něj byla potřetí nominována na Oscara. V roce 2003 ztvárnila novinářku v thrilleru Život Davida Galea, loni se objevila nejen po boku Elijah Wooda a Jima Carreyho ve Věčném svitu větu neposkvrněné mysli, kde hrála Clementine, jež si nechala vymazat vzpomínky na svého partnera, ale také po boku Johnnyho Deppa ve filmu Hledání Země nezemě.

Nominace na Oscara

  • Rozum a cit (1995, za vedlejší roli)
  • Titanic - (1997, za hlavní roli)
  • Iris příběh jedné ženy (2001 za ztvárnění hlavní role)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám