Hlavní obsah

Karlovarský festival bude mít znělku s Melem Gibsonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již padesátý ročník MFF Karlovy Vary proběhne od 3. do 11. července 2015. Kulaté výročí oslaví novou znělkou s Melem Gibsonem a velkou zahajovací party v ulicích, na které před Thermalem zahraje skupina Lucie. Mediálními partnery festivalu jsou deník Právo a server Novinky.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mel Gibson v Karlových Varech

Článek

Zahájení 50. ročníku MFF Karlovy Vary je pojato jako oslava filmu a filmových diváků, kteří dvaadvacet let na festival přijíždějí a dělají ho mimořádným. Po zahajovacím ceremoniálu a uvedení zahajovacího filmu proběhne velká festivalová party v okolí hotelu Thermal a v ulicích města.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident MFFKV Jiří Bartoška

„Každý, kdo bude chtít být VIP, dostane papírový motýlek, a následuje koncert legendární skupiny Lucie,” sdělil v úterý prezident festivalu Jiří Bartoška.

Součástí tohoto zahajovacího programu bude zároveň audiovizuální show známého performera Vladimira 518.

Foto: Petr Horník, Právo

Lucie rozdávala úsměvy.

„Audiovizuální představení skupiny SPAM s názvem KV 50 je postaveno na volné umělecké recyklaci padesátileté historie filmového festivalu v Karlových Varech. Dlouhodobými členy tohoto seskupení jsou Vladimir 518, Ondřej Anděra ze skupiny WWW a David Vrbík. Jejich hlavním výrazovým prostředkem je originální způsob synchronizace video obrazu, zvuku a laserové grafiky,“ charakterizuje Vladimir 518 tento projekt.

Cenu prezidenta získá Iva Janžurová

Cenu prezidenta MFF KV za mimořádný přínos české kinematografii získá významná filmová, divadelní i televizní herečka Iva Janžurová. Janžurová byla od poloviny 60. let, kdy absolvovala pražskou DAMU, oporou dvou elitních českých divadelních scén – Divadla na Vinohradech (působila zde od roku 1964 do poloviny 80. let) a Národního divadla (jeho členkou je od roku 1988). V šedesátých letech rovněž započala svou mimořádnou filmovou kariéru.

Foto: ND – Martin Špelda

Iva Janžurová jako Alžběta II. prožívá své herecké znovuzrození.

Iva Janžurová byla považována především za svébytnou komičku, širokou škálu jejího herectví však dokazují filmy jako Kočár do Vídně (r. Karel Kachyňa, 1966), adaptace Havlíčkova románu Petrolejové lampy (r. Juraj Herz, 1971) nebo Morgiana (r. Juraj Herz, 1972). Mezi mnoha komediálními tituly pak mají čelné místo především filmy Jiřího Krejčíka z roku 1967 Svatba jako řemen a Pension pro svobodné pány a legendární Světáci (1969) Zdeňka Podskalského, uvedení na MFF KV s obrovským diváckým ohlasem v roce 2011 při příležitostí životních jubileí tří hlavních představitelek filmu.

V sedmdesátých a osmdesátých letech si pak z mnoha filmových komických rolí diváci oblíbili její herecké duety s Františkem Peterkou ve filmech Petra Schulhoffa  Hodíme se k sobě, miláčku? (1974), Zítra to roztočíme, drahoušku! (1976) nebo Co je doma, to se počítá, pánové… (1980), kreaci studentky večerní školy z komedie Oldřicha Lipského Marečku, podejte mi pero (1976), nebo dvojroli z Vorlíčkovy sci-fi veselohry Což takhle dát si špenát (1977).

Pro televizní obrazovku vytvořila mnoho pohádkových postav a byla stálicí televizních seriálů. Film jí nové výrazné příležitosti nabídl až koncem 90. let, kdy nejprve získala Českého lva za roli stárnoucí nevěsty v povídkovém filmu Co chytneš v žitě (r. Roman Vávra, 1998) a posléze excelovala ve filmech Alice Nellis Ene bene (2000) a Výlet (2002), který jí vynesl druhé ocenění Českým lvem. Za své divadelní role získala jak Cenu Alfréda Radoka, tak Cenu Thálie.

Filmová lázeň na Mlýnské kolonádě

Dokumentární film Filmová lázeň režiséra Miroslava Janka mapuje uplynulé ročníky karlovarského festivalu. Publikum bude moci zhlédnout dokument 3. 7. na speciální noční projekci pod širým nebem na Mlýnské kolonádě.

„RWE přispěje do programu letošního slavnostního zahájení uvedením dokumentárního snímku Filmová lázeň. Námi koprodukovaný film mapuje bohatou historii karlovarského festivalu a premiérově jej uvedeme v pátek 3. července od půl dvanácté večer v prostoru u Mlýnské kolonády. Připravena je suchá i mokrá varianta, promítání se tedy uskuteční za každého počasí. Všechny srdečně zveme,“ řekl Martin Chalupský, ředitel komunikace skupiny RWE v ČR.

Česká televize zprostředkuje slavnostní zahájení

Česká televize, která je hlavním mediálním partnerem MFF KV, bude vysílat přímý přenos ze slavnostního zahájení 50. ročníku MFF KV a v průběhu večerního a nočního vysílání pak zpravodajské vstupy z dění zahajovací festivalové noci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel ČT Petr Dvořák

„V loňském roce se Česká televize podílela na vzniku devatenácti dokumentů a šestnácti hraných filmů. Letos nás čeká čtyřicet premiér. Ta čísla už sama o sobě vypovídají o tom, že český film, jeho tvůrci, představitelé i další filmoví profesionálové jsou pro nás důležitým partnerem. Díky zkušenému týmu Filmového centra České televize se nám navíc daří nalézat projekty, které pak oslovují odbornou veřejnost i filmové fanoušky, jakkoli to není snadné. Za dobu existence Centra, za dva a půl roku, nám totiž dorazilo čtyři sta třicet projektů. Není možné podpořit všechny, ale věřím, že ty nejkvalitnější u nás zůstávají,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Příběh festivalu

Při příležitosti MFF KV vznikl nejen dokument Filmová lázeň, ale vychází rovněž publikace Příběh festivalu mapující jednotlivá období existence festivalu. Autorkou je dlouholetá umělecká ředitelka MFF KV a dnes jeho umělecká poradkyně Eva Zaoralová. Řadu let předtím, než se stala šéfkou programu, navštěvovala festival jako novinářka a její bohaté zkušenosti s prestižními zahraničními přehlídkami nabízejí různorodý pohled na náš nejvýznamnější festival filmů.

Nadační fond karlovarského festivalu

Festival založil Nadační fond karlovarského festivalu, jehož cílem je podpora studentů magisterského studia katedry režie FAMU a podpora realizace jejich projektů. Festival podpoří finanční částkou resp. stipendiem vybrané studenty FAMU, kteří již mají schválený záměr absolventského filmu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident MFFKV Jiři Bartoška a tvůrce plakátů Aleš Najbrt

Díky rekonstrukci získá festival nové prostory pro promítání filmů v hotelu Ambassador – Národní dům, na třídě T. G. Masaryka. Secesní spolkový dům a hotel si nechal vystavět karlovarský c.k. střelecký sbor podle plánů vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera v roce 1901. V prostorách Národního domu získá festival promítací sál s kapacitou více než 300 míst. Jde o bývalé varieté Orfeum, které bylo v provozu od roku 1901. Vystupovala v něm řada známých umělců, svou kariéru zde podle pamětníků končil i legendární král komiků Vlasta Burian a v polovině osmdesátých let se zde natáčely scény z úspěšného televizního seriálu Cirkus Humberto.

Znělka s Gibsonem

Mezinárodní filmový festival pokračuje v tradici znělek s laureáty nejvyššího ocenění – Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Znělku pro 50. ročník přislíbil natočit loňský držitel této ceny, herec, režisér a producent Mel Gibson. Natáčení znělky se uskuteční počátkem května v Los Angeles a jejím autorem a režisérem bude Martin Krejčí, který na projektu festivalových znělek od počátku spolupracuje s Ivanem Zachariášem. Martin Krejčí režíroval například znělku s Jiřím Menzelem nebo Helen Mirrenovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám