Hlavní obsah

Karel Heřmánek získal do pronájmu karlovarské divadlo

– KARLOVY VARY

Městské divadlo v Karlových Varech získá do pronájmu Karel Heřmánek, herec a ředitel pražského Divadla Bez zábradlí. Rozhodli o tom v úterý na svém zasedání karlovarští radní. Dali na doporučení komise, která vybírala z pěti zájemců. Heřmánek míní publiku nabídnout 140 představení ročně. Plánuje také tři premiéry.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 15.9.2015. Galerie LAUBY. Výstava Oldřich Morys- JORA !!! .

Článek

O pronájem Městského divadla v Karlových Varech měli zájem kromě Heřmánka také herec a ředitel Divadla Na Fidlovačce Tomáš Töpfer, obchodní společnost Giordano Praha, Letitia - spolek pro rekonstrukci a obnovu Branického divadla Praha a plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Na pronájmu divadla se karlovarští zastupitelé shodli koncem března, když ho zrušili jako příspěvkovou organizaci města.

Podle člena výběrové komise Otakara Macešky nabízí Heřmánek odzkoušený repertoár. Převezme rovněž některé zaměstnance divadla. "Nebude to ale v takovém rozsahu, jaký je jejich současný počet," dodal Maceška. Právě převzetí některých zaměstnanců se líbilo komisi pro případ, že by pronájem nepřinesl kýžený výsledek a chtěli obnovit divadlo jako příspěvkovou organizaci. Nebyl však jediným kritériem.

"Rozhodující byla rovněž cena, kterou Heřmánek nabídl," uvedl už dříve Maceška. "Töpfer byl s 33 milióny korun příliš drahý." [celý článek] Měl však převzít všechny zaměstnance.

"Výše ročního nájemného za nemovitý majetek divadla činí jeden milión korun. Provozovateli bude poskytnuta z rozpočtu města roční účelová neinvestiční dotace ve výši 15 milionů korun," uvedl mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

Plány Karla Heřmánka

"Do Karlových Varů hodláme vyjíždět na zájezdy a budeme tam zvát další divadelní soubory z Prahy i regionů. V době karlovarského festivalu pronajmeme budovu filmovým projekcím, které tam zůstanou zachovány. Počítáme i s představeními pro děti a mládež," uvedl Heřmánek. "Vím, že v poslední době publikum do karlovarského divadla příliš nechodilo. Rozhodně proto nechceme hrát dvacet představení měsíčně pro prázdný sál."  Míní se zaměřit i na lázeňské hosty včetně těch zahraničních.

 Divadlo by měl převzít v srpnu. Do prosince má být nově vedená scéna v jakémsi "poloprovozu", od ledna 2005 se produkce rozběhnou naplno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám