Hlavní obsah

Kapela We Are Domi po Eurovizi: Ukrajina teď potřebuje výhry

Členové kapely We Are Domi se setkali při studiu na hudební škole v britském Leedsu. V jejím čele stojí česká zpěvačka Dominika Hašková, jejími kolegy jsou Norové, kytarista Casper Hatlestad a klávesista Benjamin Rekstad. Na Eurovizi v sobotu obsadili dvaadvacáté místo. Na otázky Práva odpověděla v neděli Hašková.

Foto: ČTK/AP/Luca Bruno

We Are Domi po svém sobotním vystoupení.

Článek

Jak jste spokojení se svou účastí?

Jsme velmi spokojeni. Do soutěže jsme šli jako nezávislá kapela s tím, že naše cíle budou postupné. Nejdříve jsme se chtěli dostat do národního finále. Když jsme v něm vyhráli, chtěli jsme v Turíně důstojně reprezentovat a zkusit se ze semifinále probojovat do finále. To se povedlo a my si řekli, že si to v posledním kole užijeme a uvidíme, jak budou lidi hlasovat. Nikdy jsme si ale neříkali, že Eurovizi vyhrajeme.

Opravdu jste si v sobotu to finále užili?

Při generálce na čtvrteční semifinále, na které už v hale byli diváci, jsem byla strašně nervózní. Potom to ale ze mě postupně opadlo a před finále jsem se už těšila, že budu na pódiu se svými nejlepšími kamarády a budeme hrát naši písničku pro tolik lidí. Skutečně jsme si to užili.

Jako nezávislá kapela nejste na prostředí velkých pódií a hal zvyklí. Bylo složité se naučit v tak velkém prostoru vystupovat?

Zvyklí nejsme, to je pravda. Měli jsme ale štěstí, že jsme se zúčastnili několika akcí souvisejících s Eurovizí před semifinále v Turíně. Třeba v Izraeli jsme měli velkou show, takže jsme si to vyzkoušeli. Pomohly nám i zkoušky přímo v Turíně. Zvykli jsme si docela rychle, koneckonců náš sen je i v takových halách koncertovat. Bavilo nás to.

Foto: ČTK/AP/Luca Bruno

Dominika Haškov, zpěvačka We Are Domi, na turínském pódiu.

Nikdy jste se netajili tím, že chcete hrát i v zahraničí. Otevřela vám k tomu účast na Eurovizi dveře?

Byl to důležitý krok, stoprocentně. Už když jsme kapelu založili, měli jsme mezinárodní ambice. Potkali jsme se v Anglii, jsme ze dvou různých zemí a věděli jsme, že nechceme hrát jen v jedné konkrétní. Od začátku jsme mířili na mezinárodní pódia a jeden z důvodů, proč jsme se přihlásili do Eurovize, byl ten, aby naši hudbu slyšelo co nejvíc lidí v mnoha zemích.

Do České republiky jsme se odstěhovali proto, že jsme věděli, že tam máme nejvíce fanoušků. Kdybychom se tak nerozhodli, v Eurovizi bychom asi nebyli.

Lake Malawi a We Are Domi v klipu k písni High-Speed KissingVideo: archiv kapely

Zvítězila Ukrajina. Cítila jste, že k podpoře kapely Kalush Orchestra napomohla i válka, která je v její zemi?

Myslím si, že to pocítil každý, že jsme to všichni měli v hlavě. Když skupina hrála, každý si uvědomoval, co se v její zemi děje. Podle mě je to dobře. Eurovize je soutěž, která se opakuje každý rok. Mír je ale mnohem důležitější. Ukrajina teď potřebuje výhry i podporu a podle mě si prvenství na Eurovizi zaslouží.

Řekla bych, že lidé hlasují pro písně, ze kterých něco cítí. Z písničky Stefania cítili něco, co je nenechalo v klidu. Chápu tedy, že Ukrajincům poslali tolik hlasů.

Komu by dala hlas kapela We Are Domi?

Máme rádi balady a těch letos bylo v Eurovizi hodně. Moc se nám líbila řecká zpěvačka Amanda Georgiadis Tenfjord. Mimochodem, moji spoluhráči jsou z Norska a ona odtamtud také pochází. Oslovila nás i švédská zpěvačka Cornelia Jakobs, její písnička Hold Me Closer se mi líbí tak, že bych ji chtěla zpívat. S kapelou jsme si ji ostatně zpívali předtím, než jsme šli na pódium. Byl to takový náš rituál. A také se nám líbila písnička od Kalush Orchestra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám