Hlavní obsah

Kam chodí Coldplay na nápady? Kradou, vzkazují newyorští Creaky Boards

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Creaky Boards z New Yorku zaútočila na britské Coldplay, kteří se českým fanouškům představí 22. září v O2 Aréně v Praze. Jejich komerčně úspěšný singl Viva La Vida je totiž velmi podobný jedné méně známé písni Creaky Boards. Brooklynská kapela pro to má jasné vysvětlení - krádež.

Foto: Profimedia.cz

Coldplay

Článek

Creaky Boards uvádějí, že frontmana Coldplay Chrise Martina viděli na podzim 2007 na jejich koncertě a nedlouho potom nahrál píseň Viva La Vida.

Tiskový mluvčí Coldplay to popírá tvrzením, že Viva La Vida byla napsána a následně nahrána jako demo mnohem dříve, v dubnu 2007. Navíc tvrdí, že Chris Martin prý na inkriminovaném víkendovém koncertě v New Yorku nebyl. V pondělí o tom informoval americký server RollingStone.

Nejvtipnější na celé kauze je fakt, že skladba skupiny Creaky Boards se jmenuje The Songs I Didn’t Write (Písně, které jsem nenapsal), jakoby tvůrci už kdysi tušili, že o autorství v budoucnu vzniknou spory.

Frontman Creaky Boards Britům vzkazuje: “Přeji Coldplay vše nejlepší a kdyby někdy chtěli spolupracovat, mám doma v ložnici nějaké mikrofony."

Podobné hity, toť osud pop music

Podobných nebo stejných popových hitů najdeme v historii desítky, přesto nemusí jít o úmyslné krádeže, často je to spíše nechtěná inspirace melodií, jejíž původ už muzikant dávno zapomněl.

Red Hot Chili Peppers si nedávno utrhli ostudu s písní Dani California, která zní jako Mary Jane's Last Dance od Toma Pettyho. Zajímavé je i srovnání Day Trippera od Beatles a Hair of the Dog od Nazareth, Hero of the Day od Metalliky a Hold Me od Fleetwood Mac nebo 25 or 6 to 4 od Chicago a Baby I'm Gonna Leave You od Led Zeppelin.

Reklama

Související články

Britští Coldplay vystoupí v září v Praze

Populární britská pop-rocková skupina Coldplay zahraje českým fanouškům 22. září v O2 Aréně v Praze. Oznámila to na svých internetových stránkách. Lístky...

Výběr článků

Načítám