Hlavní obsah

K osmdesátinám Mikiho Ryvoly vychází reedice alba Zvláštní znamení touha

K osmdesátinám trampského muzikanta Mikiho Ryvoly, které připadnou na 12. dubna, vychází reedice alba skupiny Hoboes Zvláštní znamení touha. Album s původním počtem 16 písní včetně Ryvolova největšího hitu Bedna vod whisky prošlo zvukovou i grafickou rekonstrukcí.

Foto: Profimedia.cz

Miki Ryvola

Článek

Významnou součástí CD i digitální podoby alba je 13 bonusů vybraných Miroslavem Černým. Ten v roce 1981 stál u výchozí podoby alba, informoval Davod Landštof z vydavatelství Supraphon.

Ve skupině Hoboes působil Miki Ryvola se svým již zesnulým bratrem Jiřím Wabi Ryvolou. Ke vzniku alba Zvláštní znamení touha přispěli tehdejší další členové kapely Jarka Vrbová, Marcela Koťátková a Jindřich Pedro Pitra i řada studiových hostů jako Ivan, Vojta a Eva Zichovi či Bohumil Sýkora.

„Wabi a Miki ctili prvorepublikovou trampskou tradici, ale neostýchali se přidat ozvěny milovaného Osvobozeného divadla, netradiční kytarové swingové prvky a v textech výtečně překročit odcházející kovbojskou romantiku. Jejich písničky jsou obdivuhodně zapamatovatelné, díky textům mimořádně zpěvné a tematicky tak zajímavé, že jsou vhodné zdaleka nejen na víkend pro ty, kdo vyrážejí do lesů, vod a strání,“ uvedl Landštof.

Miluje knihy

Zvláštní znamení touha nabízí mnoho hitů Mikiho Ryvoly jako Jarní kurýr, Cesta na Island nebo Tunel jménem čas, které se staly součástí trampské romantiky. „Písnička je dítě, které pustíš do světa, a ono už si žije vlastním životem,“ uvedl před časem Miki Ryvola.

Písničkář, zpěvák a kytarista Miki Ryvola se narodil 12. dubna 1942 v Kladně. Se starším bratrem Wabim hrál dlouho v trampské skupině Hoboes, později vystupoval sám nebo se členy skupiny Nezmaři. Se svými kamarády založil v roce 1956 trampskou osadu Zlatý klíč. V roce 1960 maturoval na Keramické škole v Bechyni. Je autorem knih Tom Kečup a pes Vorčestr, Potlach, Kniha – přítel člověka, Trampské anekdoty a dalších. Věnuje se i umělecké keramice, vystavoval v Českých Budějovicích, Lokti nebo na zámku Kozel u Plzně.

Dlouhá léta pracoval jako redaktor v Lidovém nakladatelství v pražském paláci Metro. „Dělat knížky je veliká radost, kniha je nádherný artefakt a dnešní koukání do nejrůznějších obrazovek mě upřímně děsí. Kniha rozvíjí fantazii, bez fantazie není romantika, bez romantiky asi není tramping... A virtuální trampování si opravdu nedovedu představit,“ prohlásil v jednom z rozhovorů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám