Hlavní obsah

Jiří Šrámek a jeho barevný podzim a předjaří

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen chvíli byla k vidění v pražském Divadle U Hasičů výstava malíře a karikaturisty Jiřího Šrámka. Ale jen co budou zase divadla otevřena, mohou se lidé na obrazy krajin přijít podívat. Na obrazech malíř zachytil různé krajiny v ročních období, ovšem bez toho letního.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obraz Jiřího Šrámka Zlatá ulička.

Článek

„Nejraději mám hezký barevný podzim a předjaří. Léto nedělám, ta zelená barva mi moc nejde pod vousy. Malíř Václav Rabas říkal, že špenát nemaluje a já to mám podobně,“ řekl Právu Jiří Šrámek.

Maluje pražská zákoutí, místa v Čechách, která má rád, a také ta, jež navštívil se svými kamarády. Většinou jsou to spolužáci z Akademie výtvarného umění, jejichž přátelství vydrželo dodnes. Spolu také jezdili do bývalé Jugoslávie a tam podle svých slov maloval Jiří Šrámek hlavně akvarely.

Podle dalšího jeho přítele, publicisty Jiřího Melíška, mají jeho malby a kresby dokonalou kompozici. „Dokáže pracovat se zkratkou a jeho práce s barvou je citlivě uměřená námětu,“ napsal.

Malovaný humor

Jiří Šrámek se ale nevěnoval jen obrazům. Na kontě má mnoho vtipů a ilustrací. Za ty byl oceněn například v Japonsku, Belgii, Polsku, Tchaj-wanu. Vtipy publikoval v populárním časopisu Dikobraz, po revoluci byl také jeho šéfredaktorem.

„V deseti letech jsem dostal k Vánocům barvy a začal jsem malovat. Ve stejné době jsem začal dělat kreslený humor. Nebo se o něj začal pokoušet,“ uvedl.

Jeho kamarád pracoval v Dikobrazu, což se mu líbilo, a tak se tam své štěstí rozhodl zkusit také. Nejdříve ho prý hnali, ale po nějaké době, kdy mu zákonitosti a fígle kresleného humoru vysvětlil Stanislav Holý, to zkusil znovu. Tentokrát úspěšně.

Od roku 1983 v humoristickém časopise vydržel až do konce, který po přestávce ve vydávání přišel v roce 2006. I dál ale přispívá do různých novin a časopisů, včetně Práva, v němž čtenáři mohou jeho vtipy vídat například u křížovek. „Humoru jsem zůstal věrný,“ říká.

Muzika je vášeň

Nejen malířská paleta a humor je životní láskou Jiřího Šrámka. Jako dítě vystudoval lidovou konzervatoř, kde se naučil hrát na saxofon. Ovládá ještě hru na harmoniku, klarinet či chodské dudy. Hrál v muzikantské partě Grafičanka a Palety vlasti, složené z českých grafiků (J. A. Pacák, J. Slíva, V. Suchánek aj.). Ale hrál také v jazzových big bandech. Před lety například v kavárně Vltava s Jiřím Stivínem a Jaromírem Klempířem. S několika jazzovými big bandy hraje stále. „Je to celoživotní vášeň,“ říká, když mluví o hudbě.

Jeho kolegové muzikanti o něm napsali: „Jirka je všeuměl. Na vyjmenování všech nástrojů není dost místa… Vynikající muzikant se skvělým smyslem pro timing.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám