Hlavní obsah

Jihlavský festival jde do finále. Získá cenu skupina Ztohoven?

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porotci jihlavského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů nebudou mít rozhodování o vítězích lehké. Šestnáctý ročník, který v sobotu slavnostně uvede očekávaný dokument o čínském disidentovi a umělci Aj Wej-wejovi a rozdá ocenění, dosud představil kvalitní program.

Foto: Aerofilms

Nový dokument Občan K. odhaluje také zákulisí skupiny Ztohoven.

Článek

„Jsem rád, že v době, kdy se v Česku mluví o dalajlamismu, uvádíme snímky od čínského disidenta Aj Wej-weje a v době, kdy se u nás chodí do vězení i za malování tykadel politikům, zase mohli diváci vidět film o Romanu Smetanovi,“ přiblížil ředitel festivalu Marek Hovorka lákadla. K nim bezpochyby patřily také dokumenty Hledáme Korejce ze severu, Cikáni jdou do voleb nebo Bruselský byznys.

Používejte mozky a kritické myšlení a nenechejte se ničím a nikým manipulovat. To je poselství filmu
Režisér Michal Dvořák

Čtvrtek ovládly dokumenty o umělecko-aktivistických skupinách. Film Zítra ukázal extrémní akce ruského protiputinovského uskupení Vojna, jehož heslem je „oni vyhlásili vojnu svobodě, my vyhlašujeme svobodu Vojně“.

Jihlavské publikum bylo také první, které mělo možnost vidět novinku Občan K. o jednom z projektů české skupiny Ztohoven [celá zpráva]. Na režiséra Michala Dvořáka a několik členů skupiny včetně Romana Týce čekal zaplněný sál.

Ukrajinské polonahé aktivistky

Film přibližuje mediálně známou akci, kdy před dvěma lety chtěla skupina pomocí upravených fotografií na občanských průkazech upozornit na děravost a absurdnost systému, když šli lidé volit, uzavírali sňatek nebo cestovali za hranice Evropské unie. Nahlíží i do zákulisí Ztohoven, poprvé se tak odhalí řada členů, kteří dosud většinou skrývali své tváře.

„Používejte mozky a kritické myšlení a nenechejte se ničím a nikým manipulovat. To je poselství filmu,“ vzkázal režisér. Občan K. vstoupí 8. listopadu do českých kin.

Velkou páteční událostí bylo vystoupení čínského spisovatele a dramatika žijícího v exilu Gaoa Xingjiana, jenž ještě v sobotu promítne své filmové básně a bude číst z knihy Hora duše oceněné v roce 2000 Nobelovou cenou. Pozvání rovněž přijaly členky ukrajinského aktivistického hnutí Femen [celá zpráva]. V sobotu odpoledne budou odpovídat nejen na otázky týkající se toho, proč demonstrují polonahé.

Jihlavská přehlídka pokračuje do zítřejšího večera, její ozvěny se budou konat 1. a 8. listopadu v pražském DOX.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám