Hlavní obsah

Jerry Lee Lewis na oslavách 50 let rock´n´rollu

PRAHA

Slavný rock´n´rollový zpěvák a pianista, devětašedesátiletý Jerry Lee Lewis, vystoupí ve čtvrtek v pražské Lucerně na akci 50 let rock'n'rollu, kde se od 18:30 představí nejen tuzemští nestoři žánru, ale i mladší skupiny. Do Prahy přilétá již v úterý odpoledne a v pátek se setká s prezidentem Klausem, který si koncert nenechá ujít.

Foto: Alena Lochmannová

Ke snížení schodku dospěla Rada kraje především úsporami ve výdajích krajského úřadu.

Článek

Lewisova vystoupení jsou plná energie, pianista nejen mlátí do kláves pěstma a hraje na piano nohama, ale ve vrcholném okamžiku odkopne židličku a vyleze na klavír přesně v duchu vlastního vyjádření , že rock´n´roll je ďáblova hudba. "Jsou lidé, kteří pořád cvičí. Mým prstům vůbec neříkám, co mají dělat, prostě to samy dělají. Bůh mi prostě dal talent," tvrdil vždy Lewis.

Kariéra provázená skandály

Jerry Lee Lewis  podobně jako jeho souputníci Elvis Presley a Carl Perkins nebo Johnny Cash začínal v memphiském studiu Sun Sama Philllipse, kde nahrál v roce 1954 písně End of the Road a Crazy Arms. Prorazil v roce 1956 s písní Whole Lotta Shakin' Goin' On, se kterou dobyl současně popovou, countryovou i rhythmandbluesovou hitparádu, což dokázal před ním jen Elvis Presley a Carl Perkins. Jerry Lee Lewis však tento úspěch dokázal zopakovat se svou nejslavnější písní Great Ball Of Fire.

Kariéru však zbrzdil skandál. V květnu 1958 vyrazil na turné do Británie. Když se ukázalo, že jeho manželce, sestřenici Myře je jen třináct let, musel se vrátit. Myru si přitom vzal v době, kdy ještě nebyl rozveden se svou druhou ženou. Rázem bylo po slávě a opět hrál za 10 dolarů.

Poté divoký pianista změnil styl a věnoval se více country. "Mám rád hudební styly od country po rock, tíhnu k R i gospelu," přiznal později.

Přestože v době sexuální revoluce byly jeho eskapády zapomenuty, k návratu na úplný vrchol mu bránily další problémy, především s alkoholem a s drogami, ale také se zbraněmi. Jeho čtvrtá a pátá žena skonaly za podivných okolnosti.

Pronásledoval ho i osud, dva jeho synové zemřeli a v roce 1981 sám málem zemřel na prasklý žaludeční vřed, na hudbu však nikdy nezanevřel. "Přišly na mě těžké časy, ale nikdy jsem nenarazil na lepší kšeft, než je muzika. Při každém vystoupení říkám lidem, co na mě chodí, že je miluju. Dávám jim vše, co můžu," tvrdil Lewis.

Tuzemská špička

Před Lewisem se představí za doprovodu skupiny Cadillac Pavla Sedláčka Pavel Bobek, Petr Janda a, Yvonne Přenosilová a  Pepa Pilař.

Ve vedlejším Lucerna Music Baru bude hrát přes dvacet dalších kapel včetně Green Monster, Lemon Nashville Orchestra, Lokomotivy, Mefista, Screwballs, Žáhy a Visacího zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám