Hlavní obsah

Jelen: To, co nás pojí dohromady, je láska k hudbě

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 7. října vyšlo druhé album skupiny Jelen. Dostalo název Vlčí srdce a nabídne dvanáct písniček. Dvacet dnů poté vyrazí kapela na koncertní turné, které začne v Českých Budějovicích a vyvrcholí 3. prosince ve Velkém sále pražské Lucerny. Doprovázet ji na něm bude písničkář David Stypka.

Foto: Universal Music – Radek Kudláček

Skupina Jelen - zleva Saša Smutný, Janek Kovářík, Tomáš Málek, Honza Rek, Ondřej Málek, Jindra Polák a Martin Kasal

Článek

O skladbách na nové desce jsme si povídali se zpěvákem a kytaristou Jindrou Polákem a baskytaristou, bubeníkem a zpěvákem Ondřejem Málkem.

Po prvním albu Světlo ve tmě (2014) jste se stali na české scéně velice populární skupinou. Poznávají vás lidé na ulici?

Polák: Není to nic zásadního, ale občas se to stane, zvláště když nás jde víc pohromadě. Mám historku z pražských Dejvic, když jsem jednou ráno kamsi kráčel. Takhle brzy většinou funguju takříkajíc na autopilota, protože jsem spíš noční pták. Proti mně šli nějací lidé a já zaslechl, jak někdo říká: Gratuluju, moc hezké písničky, děkuju. Otočil jsem se, nic jsem nezaregistroval, a tak jsem se spokojil s vysvětlením, že se mi to jenom zdálo. Šel jsem dál a najednou mě nějaký kluk předběhl, stoupl se přede mě a říkal: Omlouvám se, ale mně to nedá. Chci vám jenom podat ruku a říct, že děláte hezké písničky, ze kterých mám radost.

Opravdu mě to potěšilo. Nestává se však často, že by nás lidé zastavovali.

Lze říct, že vaše písničky lidi těší, anebo mívají i jiný pocit?

Málek: Podle toho, jak reagují, tak je především těší. Tvrdí, že na ně mají pozitivní dopad.

Polák: Chodí za námi a říkají, že jim dělá dobře jejich energie. Prý je nabíjí.

Nabíjí i vás?

Málek: Stoprocentně. Na začátku sezóny jsme si řekli, že budeme hrát všude, kde je o nás zájem, a to se stalo. Než jsme se nadáli, sezóna je za námi, chystáme se na turné a můžu říct, že jsme plni elánu a nemůžeme se dočkat.

Polák: Když vyběhnu na pódium a vidím kluky, s jakou radostí hrají, vidím lidi pod pódiem skákat a cítím jejich energii, tak mě to vždycky úžasně nakopne.

Foto: Universal Music – Radek Kudláček

Skupina Jelen má nové album.

První album bývá většinou složeno z písniček, které má kapela v repertoáru a hraje je. Druhé už vyžaduje, aby vznikly nové. Měli jste z toho obavy?

Polák: Neměli jsme čas to řešit. Spíš jsme pracovali na tom, abychom napsali co nejlepší písničky, na soustředěních je nacvičili, dali jim konečnou podobu, a to všechno dobře nahráli a stihli. Čas na strach z druhého alba jsme neměli.

Jsou na něm všechny písničky nové?

Polák: Až na dvě výjimky všechny. Původní nápěv písničky To světlo jsi ty je z vůbec první skladby, kterou jsem kdy napsal. Měla anglický text, ale postupně jsme ji překopali a dostala úplně nový nádech a energii. Skladbu Už nás nesou jsem hrál s jednou svou dřívější kapelou. Samozřejmě v jiné podobě, my si ji upravili k obrazu jelenímu.

Má nové album nějaký koncept?

Málek: Rozhodli jsme se, že se nebudeme bránit vůbec ničemu. Když náš kytarista Honza Rek přišel s ostrou vyhrávkou do písničky Pohanská, tak jsme mu ji tam nechali, i když je to na desce trochu pěst na oko. Ona tam ale skvěle sedí, až nás to překvapilo.

Polák: Každý ze členů kapely pochází z trochu jiného hudebního světa. Trumpetista Saša Smutný má zázemí ve vážné hudbě, hraje s filharmonií, koncertoval s orchestrem v Mexiku. Akordeonista Janek Kovářík se také zabývá vážnou hudbou, hraje na piano a studuje na dirigenta. Honza Rek se zase pohybuje spíš na indierockové scéně. To, co nás pojí dohromady, je láska k hudbě.

Málek: Stejně jako u prvního alba, ani s tímto jsme se nechtěli zařazovat do žádné žánrové škatulky. Spíše jsme chtěli naši tvorbu uvolnit a pustit do ní co nejvíce vlivů.

Polák: Je pravda, že jsme žádný koncept neměli. Ve finále mi ale přijde, že celá deska je o návratu ke kořenům, a to na mnoha možných úrovních. To, co hrajeme, jsme pojmenovali roots music, tedy kořeny hudby. Písnička Pohanská je o cestě ke kořenům, ze kterých pocházíme, je o pohanství v nás. Vlčí srdce je podobné, je o vlkovi uvnitř člověka a psí hlavě, kterou se prezentuje navenek.

Na začátku sezóny jsme si řekli, že budeme hrát všude, kde je o nás zájem, a to se stalo.
Ondřej Málek

Klidná jako voda se také točí kolem návratů. Klip k ní jsme natáčeli v Lužických horách, na místě, kde jsme točili první klip k písni Tančíme spolu, kterou zpíváme s Kateřinou Marií Tichou. A i tentokrát jsme natáčeli s režisérem Lipem.

Ta písnička vznikla tam?

Málek: Přesně tak. Bylo to před časem na chalupě u jednoho kamaráda. Pamatuju si, že jsem se jednou ráno probudil, šel jsem na snídani a zvenku jsem slyšel Jindru, jak tu písničku brnká na kytaru. Potom jsme se všichni sešli u snídaně a Jindra nám ji poprvé zahrál.

O čem je?

Polák: Když jsem ji skládal, myslel jsem na svou dceru. Stejně jako každý rodič, i já si někdy přehrávám v hlavě, co všechno má před sebou a čím vším se bude muset v životě prokousat. Ve chvíli, kdy jsme tu skladbu začali hrát, nám došlo, že se vlastně vztahuje na ženskou sílu kolem nás. Na naše manželky a partnerky, které nám dávají zázemí, do kterého se můžeme vracet, protože to pro nás má smysl a drží nás to při zemi.

Úvodní písnička alba se jmenuje Sám sebou a je pouze zpívaná. Proč?

Polák: S jejím refrénem přišli Ondra s Martinem Kasalem a já k ní dopsal sloku. Začali jsme ji zkoušet, a když jsme do refrénu vymýšleli trojhlas, tak jsme si ho zkusili zazpívat bez kytary, abychom slyšeli, že je v pořádku. Znělo to moc krásně, a tak jsme se rozhodli nahrát ji bez nástrojů. Lidé už nejsou příliš zvyklí poslouchat takříkajíc nahaté hlasy. Já to mám ale rád.

Budete na nadcházejícím koncertním turné hrát všechny písničky z nové desky?

Málek: Úplně všechny ne. Vybrali jsme ty, které budou v koncertní podobě energické a budou mít atmosféru. Pro příští rok ale asi repertoár obměníme a dojde i na další.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Vlčí srdce Tour 2016

(hostem bude David Stypka)

27. 10. České Budějovice

28. 10. Karlovy Vary

29. 10. Litomyšl

2. 11. Strakonice

3. 11. Cheb

4. 11. Klatovy

5. 11. Havlíčkův Brod

10. 11. Ostrava

11. 11. Zlín

12. 11. Pardubice

16. 11. Bratislava

17. 11. Opava

19. 11. Tábor

24. 11. Brno

1. 12. Liberec

3. 12. Praha

Reklama

Výběr článků

Načítám