Hlavní obsah

Česká Lassie bude jednou z hvězdiček pražského Světa knihy

Už ve čtvrtek 9. června začne na holešovickém výstavišti 27. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2022. Knihomolské „mecheche“ potrvá do neděle 12. června. Kromě světových autorů zvučných jmen budou mít zastoupení i Češi. Zavrtět ocáskem na páníčkovu autorskou přednášku a čtení z knihy Pas a pes dorazí i fenka Noria, roztomilý „ekonomický migrant“ z Chile, který našel domov v Česku.

Foto: Grada

Psí hvězdička Noria z knihy Pas a pes se objeví na pražském veletrhu Svět knihy.

Článek

Mottem letošního festivalu jsou právě nyní více než příhodná slova z nesmrtelného bestselleru Umberta Eca Jméno růže: „Žijeme pro knihy a je to sladké poslání ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem.“ Čestným hostem je pak ruku v ruce s mottem právě Itálie. Letos si připomínáme i sté výročí založení Italského kulturního institutu v Praze, nejstaršího ze všech kulturních institutů.

Návštěvníci veletrhu tak budou mít možnost setkat se tváří v tvář zejména se svými oblíbenými italskými autory. Nebude chybět spisovatelka Viola Ardone, autorka historického románu Vlak pro děti a mnoha dalších bestsellerů. Na veletrhu jistě přiblíží i svou poslední knihu Nejsem jako džbán, která vychází těsně před začátkem veletrhu.

Lukas Bärfuss i Zdeněk Svěrák

Dalším očekávaným hostem je kontroverzní švýcarský spisovatel a dramatik Lukas Bärfuss. Bývalý řidič vysokozdvižného vozíku, pracovník na tabákové plantáži a zahradník získal pozornost literárního světa úspěšnou divadelní hrou Sexuální neurózy našich rodičů. Bärfuss se složité tematiky rozhodně nebojí, a proto se i jeho další díla zabývají násilím, asistovanou sebevraždou či genocidou.

Foto: Profimedia.cz

Lukas Bärfuss

Příznivci lehčích témat a pozitivnější pohodové četby ale nemusí klesat na duchu. Zastoupení najdou zejména u tuzemských autorů. V pátek odpoledne mohou navštívit autogramiádu takového velikána české kultury, jakým je herec, spisovatel a dramatik Zdeněk Svěrák. V sobotu zase vystoupí se svou novou knihou Buď v pogodě herečka Sandra Pogodová.

Veletrhu se účastní i chilská fenka

Příznivci cestování a milovníci huňatých čtvernožců by si v sobotu dopoledne neměli nechat ujít přednášku a autogramiádu prvotiny novináře a cestovatele Jakuba Kynčla Pas a pes. Ten se v knize věnuje všemu, co můžete, ale možná leckdy ani nechcete stihnout během týdnů strávených v Latinské Americe.

A ačkoli na mnohá z popisovaných míst autor vyrazil sám na vlastní pěst, z jednoho z nich se vrátil už ve dvou. S jímavým příběhem huňatého štěněte toužícího po lásce, které na autora upřelo své smutné velké oči v nejsušší poušti světa a tím spustilo překvapivý řetězec událostí, se můžete seznámit zde. Nebo vyrazte na letošní Svět knihy a seznamte se s Norií, kterou už někteří její fandové překřtili na českou Lassie, osobně.

Foto: Grada

Hrdinkou hlavního příběhu knihy Pas a pes je fenka Noria.

Jednodenní vstupné pro dospělého na čtvrtek, pátek a sobotu stojí 140 korun, zvýhodněné vyjde na polovinu. Nedělní vstupenka je za jednotnou cenu 70 korun. Pro opravdové knižní nadšence je připraveno čtyřdenní vstupné za 300 korun a děti do šesti let mají po celou dobu konání veletrhu vstup zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám