Hlavní obsah

Je proč se vracet

Právo, cg

V přemíře nových knižních titulů stojí za to, vracet se k těm s nadčasovou hodnotou. Patří k nim i próza Lumíra Čivrného Černá paměť stromu (Akropolis, 224 stran, 259 Kč). Byla vydána nyní ke 100. výročí autorova narození.

Foto: nakladatelstív Akropolis

Černá paměť stromu

Článek

Příběh židovského lékaře Rudyho z doby nacistického bezpráví, utíkajícího před smrtí a za svobodou, je nejen plný dobrodružství, ale především existenciálních úvah o smyslu bytí.

Sám rukopis měl pohnutý osud. V roce 1970 byla rozmetána sazba, připravená k vydání, takže první čtenáři román četli v roce 1974 díky disidentské edici Petlice Ludvíka Vaculíka. Ještě bylo jedno ineditní vydání před listopadem a poprvé kniha veřejně vyšla v roce 1991.

Čivrný, se zkušeností ilegálního pracovníka komunistického odboje, se vrátil do časů mladosti. Ne z potřeby psát o utrpení lidí. Jeho román se odehrává i v časech poválečné svobody. V dobách naděje, se kterou trvale žil jeho literární hrdina Rudy.

Je proč se k některým knihám a jejich poselství vracet. Navíc s vědomím jednoho motta knihy Hanse Grimmelshausena, který v roce 1669 napsal: „V této době, o níž se soudí, že je poslední...“ Nic v lidských dějinách není definitivní, aby se, bohužel, nemohlo opakovat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám