Hlavní obsah

Jana Plodková: Lákají mě čtyřicátá léta minulého století

Právo, Věra Míšková

Jana Plodková získala Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Protektor, který se odehrává ve 40. letech 20. století. "Překvapilo mě, že lidé tehdy emocionálně neřešili tlak té doby, v tom smyslu to bylo spíš podprahové a nijak hysterické vnímání. Lidé své city spíše potlačovali a řešili věci věcně. To se mi na tom hrozně líbilo," řekla v rozhovoru Plodková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejlepší herečkou v hlavní roli je letos Jana Plodková (Protektor)

Článek

Myslíte, že Český lev může nějak ovlivnit vaši budoucí kariéru?

To si právě nemyslím. Je to moc příjemné ocenění práce, která už skončila, ale zatím jsem se nesetkala ani po natočení a premiéře Protektora s tím, že bych se na základě toho musela rozhodovat mezi dvěma scénáři. Nečekám a nespoléhám na to ani teď.

Protektor je takzvaná dobovka, máte vy sama ráda historické filmy?

Velmi, a lákají mě právě čtyřicátá léta minulého století, takže to bylo velmi příjemné.

Dozvěděla jste se o té době vy sama něco zajímavého?

Překvapilo mě, že lidé tehdy emocionálně neřešili tlak té doby, v tom smyslu to bylo spíš podprahové a nijak hysterické vnímání. Lidé své city spíše potlačovali a řešili věci věcně. To se mi na tom hrozně líbilo.

Máte radši pevné režijní vedení, nebo vlastní prostor pro interpretaci postavy?

Ve filmu jsme ještě neměla dost příležitostí, takže se nechávám vést režisérem. Ale v divadle ráda používám fantazii a ráda pracuji za sebe.

Jak silně jste prožívala nominaci a předávání cen?

Při nominacích jsem byla velmi chladná. Myslím, že mi to došlo až když jsem na to místo usedla. A dnes - je to strašně hezký pocit, velmi příjemné ocenění, ale zítra ráno už zase normálně vstanu a budu dělat stejné věci jako kdykoli jindy.

Plánovala jste po této sezóně navštívit na delší dobu Ameriku. Trvá to?

Pořád to mám v plánu. Čekám jen, až bude pauza v natáčení seriálu Zázraky života, a pak se tam vydám. Kvůli práci v divadle to sice vychází maximálně na měsíc, ale pokusím se, aby to příště mohlo být ještě na delší dobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám