Hlavní obsah

Jan Zrzavý překonal svůj rekord, jeho obraz se prodal za 28 milionů

Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz Jana Zrzavého Fantastická krajina se v Praze vydražil za 28,08 milionu korun, což je nový autorský aukční rekord. ČTK to dnes sdělila Adéla Hansen zastupující aukční společnost Ustar, která obraz v neděli prodala. Dražší dílo Zrzavého se neprodalo nejen v Česku, ale ani v zahraničí.

Foto: ČTK

Fantastická krajina Jana Zrzavého.

Článek

Dosavadní rekord autora držel obraz Spící hoch, který se v roce 2013 prodal v Londýně za 450 000 liber, což bylo tehdy 14,7 milionu korun bez aukční přirážky, i s poplatky cena činila 19,3 milionu korun.

Obraz Fantastická krajina stejná společnost jako v neděli dražila už před čtyřmi lety a tehdy se prodal za vyvolávací cenu 12 milionů korun - a i tehdy vytvořil Zrzavého autorský rekord. Teď se obraz vyvolával za 20 milionů korun. Ve čtvrtek se v aukční síni Arthouse Hejtmánek bude nabízet jiné Zrzavého dílo, obraz Královna moří. Jeho vyvolávací cena bude 9,5 milionu korun.

Malíř, grafik, ilustrátor a scénograf Jan Zrzavý je významná postava českého výtvarného umění a představitel avantgardy nastupující začátkem 20. století. Obraz Fantastická krajina má podle odborníků literární inspiraci Juliem Zeyerem, který obdobné krajiny popisuje ve svých literárních dílech. Obraz se vyznačuje velkou senzitivitou a uvádí diváka do fantaskní krajiny, kterou se Zrzavý podrobně zabýval. Stejně jako v dalších svých dílech staví před pozorovatele důmyslnou hru s měřítky, objemy a barevnými kontrasty. Dílo bylo vytvořeno v letech 1913 až 1914.

Novým tuzemským aukčním rekordem se 29. listopadu stal obraz Františka Kupky s názvem Divertimento II., který se na aukci v Praze prodal za 75,2 milionu korun. Včetně aukční přirážky za něj kupec zaplatí 90,24 milionu korun. Obraz se tak stal i nejdražším Kupkovým dílem. Vyvolávací cena obrazu, který patří podle aukční síně k nejvýznamnějším dílům jeho abstraktního období 30. let, byla 30 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám