Hlavní obsah

Jan Werich na CD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro žádného umělce kritériem není nesouhlas nebo souhlas současnictva, říká ve svém Vyznání Jan Werich. Není potřeba říkat, že jsem byl pro socialismus, to každý ví, to si může najít.

Článek

Socialismus je osud tohoto a příštího století, století prostého člověka, pracujícího člověka, jak se říká dnes, století mas. Já tomu věřím, ale to neznamená, že když vidím něco černého, že budu říkat, že je to bílý, že když vidím něco rudého, že je to zelený. Je třeba bejt spravedlivej ke skutečnosti... Mám lidi rád, ale nenechám se opít rohlíkem, to je mé umělecké krédo, dodává se zřetelnou hořkostí v hlase.

Premiérové vydání nahrávky Vyznání z konce roku 1959 završuje třídílnou řadu, jíž nakladatelství Lotos věnovalo nahrávkám z archivu bývalého tajemníka Jana Wericha a Divadla ABC Jiřího Borovičky. Nahrávka je doplněna dalším osobním vyznáním herce Václava Vosky herci Janu Werichovi a jejich vzájemným rozhovorem pro pořad tehdejší Československé televize o divadle, jehož byl Voska průvodcem. Nahrávky jsou cenným svědectvím o "fenoménu" Werich, kterému už dnes lze tak těžko rozumět: mravní síla, konsistentní postoj (byť silně narušovaný deprimující realitou), velká vzdělanost a zájem o svět kolem, doklad silného Werichova uměleckého vlivu a důvěry v jeho postoje a názory. Současně je ojedinělým záznamem o jeho smutku a jistém nezvladatelném zoufalství a zmatenosti ze situace, v níž se koncem 50. let ocitl a s níž si evidentně nevěděl rady.

Druhé CD je záznamem z představení Divadla ABC Těžká Barbora z archivu ČT a mimo jiné obsahuje dosud nepublikované verze slavných předscén Interview a Příchozí Vejda.

(Lotos)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám