Hlavní obsah

Jan Tříska odešel z nemocnice a hrál Leara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Herec Jan Tříska se rozhodl odejít z nemocnice a odehrál v neděli představení Krále Leara na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě. Lékaři přitom herci účinkování v divadelní hře nedoporučovali. Tříska o víkendu zkolaboval z přetížení pohybové hoústrojí a ležel v motolské nemocnici na neurologii. Sobotní představení proto odpadlo.

Foto: Martin Bílík

úklid v roce 2011

Článek

Problémy na jeho výkonu v neděli znát nebyly. Bez viditelných obtíží zvládal i náročnější scény, v nichž například skáče ze žebříku nebo nese v náručí představitelku Learovy dcery.

Herec, který loni oslavil své šestašedesáté narozeniny, má problémy se zády již několik let. V sobotu se jeho stav zhoršil. Proto přijel do motolské nemocnice, kam docházel už dříve, na rehabilitaci. Tentokrát ho však při rehabilitaci postihl kolaps.

Podle mluvčí motolské nemocnice Evy Jurinové Třísku postihl kolaps z přetížení pohybového ústrojí. "Žádná funkce není vážně ohrožena. Nicméně lékaři nedoporučují, aby pan Tříska v tomto stavu zatím účinkoval v divadelním představení," řekla ČTK. Neurologická vyšetření by měla pokračovat i v pondělí.

Herec těžce nese, že mu zdravotní stav znemožnil hrát - stalo se tak prý poprvé v jeho kariéře, kterou začal v roce 1959 v pražském Národním divadle.

Lear je vyprodán

Podle výkonného producenta umělecké agentury Schok Michala Rychlého jsou i další večery vyprodány - ze sobotní reprízy měla navíc pořídit záznam Česká televize. Zvláštní představení krále Leara se uskuteční ve čtvrtek. Jeho výtěžek půjde na obnovu Stromovky, v níž loňská povodeň napáchala škodu za 90 milionů korun. Vstupenky za jednotné vstupné 850 korun jsou ke koupi v Leica Gallery Prague na Hradě.

Král Lear má koncem srpna hostovat na brněnském Špilberku a slovenském Spišském hradě. Po úspěšné sérii loňských 50 představení tohoto dramatu čekala letos na Třísku téměř stejná porce náročných večerů.

Herec, pověstný svými ranními běhy pro zdraví, konstatoval, že na podobné zátěže bez možnosti alternace je zvyklý. "Budu hrát jen šestkrát týdně, což je do jisté míry snadné. Kdybych byl v Americe, bylo by to osmkrát týdně, ale tady nejsou víkendová matiné zvykem," řekl tehdy.

Na Krále Leara, jímž se po 27 letech vrátil k českému divadlu, se Tříska těšil a považoval ho za výzvu, které nelze odolat. Pochvaloval si spolupráci s režisérem Martinem Hubou a odmítal názory, že by snad pro něj mělo být složité se po desetiletích pobytu v Americe naučit roli česky. "Kdybych musel, zvládl bych ji i estonsky," podotkl při jedné z besed.

Tříska letos také recitoval nezkrácenou verzi Máchova Máje, zahrál si ve snímcích režisérů Ondřeje Trojana a Davida Ondříčka Želary a Jedna ruka netleská a přijal roli ve filmu Jana Hřebejka Horem pádem, jehož natáčení má začít koncem měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Být nebo nebýt zazní v pátek večer na Hradě

Legendární hamletovská věta "Být nebo nebýt - to je otázka" zazní v pátek večer v překladu Martina Hilského poprvé na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského...

Sugestivní Třískův Máj

Herec Jan Tříska představil v pondělí pražskému publiku poprvé své nastudování Máje, které připravil spolu s režisérem Janem Kačerem a které uvedl již během...

Výběr článků

Načítám