Hlavní obsah

Jan Smigmator: Někdy se splní i nejodvážnější sny

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Swingový zpěvák Jan Smigmator se po nedávném debutovém albu v pondělí večer představí na předvánočním koncertu v Městské knihovně v Praze. Koncert už je vyprodán a Smigmator k němu Právu zodpověděl několik otázek.

Foto: Dorian Hanuš

Swingový zpěvák Jan Smigmator

Článek

Co bude na programu?

Je to můj první velký sólový koncert v životě a vybral jsem pro něj písně mému srdci nejbližší. Zaznějí samozřejmě evergreeny, které jsem letos natočil pro své debutové album Swing is Back. Vesměs jako hold mým velkým vzorům Franku Sinatrovi, Sammymu Davisovi či Tonymu Bennettovi.

Ten mi kdysi při setkání řekl, ať se držím sinatrovského odkazu, protože s ním prý nikdy neudělám krok vedle. Tuto radu jsem si vzal k srdci.

V průběhu koncertu zazpíváte s triem i big bandem. Proč právě s Bohemia Jazz Bandem?

Je to kapela, které v žilách koluje swing. Je to takové muzikantské souznění.

Jak došlo k hostování nizozemského trumpetisty Acka van Rooyena?

Je to jedna z největších legend swingové scény a pro mne je jeho účast obrovskou ctí.

Už jsme spolu vystoupili několikrát s Kentonmanií Rudolfa Mazače. Jednou jsme spolu jamovali v Redutě, a to byl nezapomenutelný zážitek. Odvážil jsem se mu napsat e-mail a on mé pozvání přijal i s manželkou, zpěvačkou Barbarou Fieldovou. Někdy se i nejodvážnější sny splní.

Co vás čeká příští rok a na co se nejvíce těšíte?

Budu pokračovat se zpěvačkou Dashou ve vysílání našeho hudebního pořadu Klub Evergreen na Dvojce Českého rozhlasu, čeká nás i několik společných koncertů a také začínám připravovat se svým triem a skladatelem Svatoplukem F. Smolou materiál pro další album.

Je jasné, že si asi nenecháte ujít koncert Michaela Bublého…

Jako velký hudební nadšenec se na českou premiéru mého slavného swingového kolegy moc těším.

Bude to hudební událost roku a jsem si jist, že jeho lednový pražský koncert spoustu lidí přivede ke swingu, a tak nepřímo ke koncertům mým a dalších kolegů, kteří se touto nádhernou hudbou zabývají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám