Hlavní obsah

James Bond předá Českého lva za nejlepší film

Novinky,
PRAHA

Jeden z představitelů Jamese Bonda Roger Moore předá v sobotu na slavnostním vyhlášení Českého lva cenu pro nejlepší film. Do Prahy však přijel především podpořit cíle celosvětového humanitárního hnutí Kiwanis, které pomáhá dětem. Moore je jak čestným předsedou jednoho z humanitárních projektů Kiwanisu, tak i vyslanec dětského fondu OSN UNICEF. V pátek se setkal s novináři.

Foto: Pavel Vlček
Článek

Rogera Moora proslavila postava agenta 007, kterého ztvárnil po Seanu Connerym ve filmech Žít a nechat zemřít, Muž se zlatou zbraní, Agent, který mě miloval, Moonraker, Jen pro tvé oči, Chobotnička a Vyhlídka na vraždu. Pro jeho Bonda byl typický humor: "Protože nemluvím nejen česky, za což se omlouvám, ale už ani moc anglicky, tak jsem ho pojal humorně," řekl s vtipem sobě vlastním a dodal k jeho budoucímu představiteli: "Bond by měl mít v sobě humor, protože  jeho filmy jsou vlastně pohádky, kde je mu protivníkem zlo. Je to Hans Christian Andersen se zbraněmi."

Měl i návrh, kdo byl měl hrát Bonda: "Vím, že můj nejstarší syn by chtěl být Bondem, ale k tomu asi nedojde. Měl by to být další Skot -Ewan  McGregor."

Filmové ceny jsou důležité

Filmové ceny považuje Moore, byť spolurozhoduje i o Oscarech, za subjektivní: "Je těžké rozhodovat, kdo je lepší herec, když jsou jich stovky ve stovkách filmů. Snad by to šlo posoudit, kdyby 12 herců hrálo stejnou roli ve stejném filmu se stejném obsazení. Takto v tom hraje roli popularita." Přesto je považuje za důležité: "Ocenění vyvolávají zájem o filmy, ceny lákají diváky do kin."

Moore také loboval za nižší daně pro zahraniční filmové společnosti, které se rozhodnou natáčet v České republice. Uváděl přitom příklad Maďarska: "Tam vláda rozjela velký program odpouštění 20 procent daní zahraničním společnostem, které v zemi natočí film. Je škoda, že česká vláda nepochopila důležitost zahraničních investic. Když chcete získat dlouhodobé investice, je nutné odpustit část daní. Z toho by se mohli zrodit noví Formanové a Svěrákové."

K UNICEFu ho přivedla Hepburnová

Moore má o tuzemském filmovém průmyslu povědomí: "Můj syn pracuje pro společnost Milk and Honey a láká do České republiky zahraniční společnosti. Chce, aby se i část příštího Bonda točila v Praze."

Moore také na tiskové konferenci vyprávěl, jak se dostal k charitě: "Na všechny lidi v zábavním průmyslu se obracejí charitativní organizace. V padesátých a šedesátých letech jsem pomáhal tělesně postiženým. Pak mě slovila Audrey Hepburnová, jestli bych nemohl spolupracovat s UNICEFem. Chtěla abych uváděl předání mezinárodní ceny. Původně jsem plánoval přijet až na den jejich vyhlášení, ale přesvědčila mne, abych přijel už o den dříve na tiskovou konferenci. Když jsem namítal, že o UNICEFu nic nevím, tak mi řekla, že se mne budou ptát na film. Ptali, ale mluvilo se o dětech. Před smrtí mne požádala, abych přijal čestné předsednictví Kiwanisu. Prvním úkolem bylo vybrat 75 miliónů pro děti, které trpěly nedostatkem jódu. Byl to těžký úkol, ale nakonec jsme vybrali více. "

ČESKÝ LEV 2004 - filmy podle počtu nominací

Horem pádem: 12

Král zlodějů: 10

Mistři: 7

Snowboarďáci: 2

Bolero: 1

Duše jako kaviár: 1

Krajina mého srdce: 1

Milenci a vrazi: 1

Vaterland: 1

Reklama

Výběr článků

Načítám