Hlavní obsah

Jakub Hrůša oslaví Den české státnosti v sále Berlínské filharmonie

Právo, rh

Šéfdirigent Bamberských symfoniků a hlavní hostující dirigent České filharmonie Jakub Hrůša oslaví Den vzniku samostatného Československa 28. října v sále Berlínské filharmonie s Deutsches Symphonie-Orchester koncertem s českým repertoárem.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jakub Hrůša

Článek

Na programu bude předehra ke Smetanově Prodané nevěstě, Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 Bohuslava Martinů v podání violoncellisty Tomáše Jamníka a Dvořákova Třetí symfonie.

„Před 102 lety vzniklo samostatné Československo a jde o důležité datum pro moderní Evropu obecně. Jsem rád, že tento den uctíme tím nejlepším, co naše země světu dala: českou hudbou,“ říká Jakub Hrůša.

„Na program večera jsem zařadil jednu z nejkrásnějších operních předeher, tedy tu z Prodané nevěsty, lahůdku pro fajnšmekry Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 Bohuslava Martinů a méně známou Dvořákovu symfonii, jejíž první vydání v tištěné podobě spatřilo světlo světa právě v Berlíně. Zajímavým propojením mezi dvěma českými hudebními velikány je fakt, že premiéru díla v roce 1874 v Praze dokonce dirigoval sám Bedřich Smetana,“ dodává.

Jakub Hrůša vystupuje v sále Berlínské filharmonie pravidelně. V roce 2018 zde debutoval i s Berlínskými filharmoniky, pravidelně spolupracuje i s dalšími tělesy.

Na koncertech vytrvale prosazuje především díla českých autorů, a to i ta méně známá, nebo dokonce dosud v zahraničí neprováděná, podobně jako při hostování u Newyorské či Vídeňské filharmonie. Za tuto činnost byl letos odměněn Akademií klasické hudby Cenou Antonína Dvořáka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám