Hlavní obsah

Jak souvisí Hobit s Black Sabbath a Led Zeppelin? Hodně

Novinky, Stanislav Dvořák

V dějinách rocku existují až překvapivě četné narážky na Hobita, který právě ve filmové verzi vstoupil do kin, i na Pána prstenů. Mezi největší fanoušky Tolkiena patřili Led Zeppelin, Black Sabbath a Rush.

Foto: Warnerbros

V podání Martina Freemana je hobit Bilbo docela obyčejný, milý kluk.

Článek

Jedna z nejstarších a nejlepších písní Black Sabbath se jmenuje Wizard (čaroděj) a naráží na postavu Gandalfa. Začíná ponurou foukací harmonikou a po chvíli nastoupí ještě strašidelnější kytarový riff. Pak Ozzy nezaměnitelně zakváká známé: „Misty morning, clouds in the sky... (mlhavé ráno, na nebi mraky...).“

Basák Geezer Butler v době nahrávání alba četl Pána prstenů. Jeho text je evidentně knihou inspirován.

Glum přebral Led Zeppelin holku

Foto: archív, Právo

Kytarista Jimmy Page

Velkými fanoušky Tolkiena jsou Jimmy Page a Robert Plant z Led Zeppelin. Klasická písnička Ramble On obsahuje docela bizarní narážky na Mordor. Plant zpívá, že potkal v Mordoru dívku, ale že mu unikla s Glumem. Proč a kam nevysvětluje. Začátek textu Ramble On navíc parafrázuje báseň, kterou napsal Tolkien v elfském jazyce. Také písnička Misty Mountain Hop naráží na Tolkiena. Misty Mountain je místo popisované v Hobitovi.

Genesis

Také skupina Genesis měla ráda Hobita a je možné, že skladba Stagnation z alba Trespass je o Glumovi. Jeho jméno tam není přímo zmíněno, ale text ho popisuje.

Skupina Rush měla zase písničku Rivendell, což je elfské město. Jejich textař Neil Peart musel mít Tolkiena hodně rád, protože se k tématu ještě vrátil - skladba The Necromancer má být narážkou na postavu Saurona.

Záhadní Pink Floyd

Syd Barrett kdysi napsal písničku The Gnome (trpaslík, skřítek), což může být inspirováno Pánem prstenů, ale také nemusí. Skřítek tam vyráží na „velké dobrodružství“, ale u textů Pink Floyd člověk nikdy neví, co tím vlastně chtěl básník říci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám